@suoranalabrasta nyt: Marjukka Lamminen ja mikrolevien syöttämistä lehmille

Ma, 11/30/2015 - 11:00 By Jari Mäkinen
Marjukka Lamminen

Tällä viikolla @suoranalabrasta kävi navetassa, oppaana oli tohtorikoulutettava Marjukka Lamminen. Kyseessä oli jo toinen kerta, kun tämä tiedetwiittaushanke oli Viikissä, Helsingin yliopiston  Maataloustieteiden laitoksella.

"Olen suhteellisen alkuvaiheessa tohtoriopintojani, väitöskirjaani olen tehnyt nyt puolitoista vuotta", kertoi Marjukka ennen viikon alkua.

"Tutkimuskohteenani on lypsylehmien valkuaisruokinta, tarkemmin mikrolevien käyttö lypsylehmien valkuaisrehuna. Omassa tutkimuksessani minua kiinnostavat erityisesti ympäristönäkökohdat, ja yhtenä näkökantana näissä tutkimuksissani on erilaisten valkuaisruokintojen vaikutus lypsylehmien typen ja fosforin hyväksikäyttöön, joka taas vaikuttavat kotieläintuotannosta aiheutuvaan ympäristökuormitukseen."

Mikrolevät ovat mikroskooppisen pieniä, useimmiten yksisoluisia yhteyttäviä organismeja. Niitä tutkitaan hyvin aktiivisesti tällä hetkellä esim. biopolttoaineen tuotannossa, mutta käyttösovelluskohteita on lukuisia muitakin, kuten esimerkiksi sen käyttäminen eläinten ja ihmisten ravitsemuksessa.

"Valkuaisrehukysymykset ovat todella 'kuuma peruna' tällä hetkellä", Marjukka jatkaa.  "Maapallon väestömäärän lisääntyessä ja kulutustottumusten länsimaistuessa kotieläintuotteiden kysyntä näyttää vääjäämättä lisääntyvän, jolloin myös eläinmäärä ja rehuntarve lisääntyy."

"Kun samanaikaisesti olisi pystyttävä ratkaisemaan useita ympäristöongelmia (ilmastonmuutos, biodiversiteettikato ym.), on kotieläintuotannon ja kotieläinten ruokinnan jatkossa perustuttava jatkossa entistä kestävämmälle pohjalle ja kyettävä vähentämään ympäristökuormitusta. Tähän palettiin kuuluvat valkuaisrehut, jotka on tuotettu ympäristön kannalta kestävästi. Mikrolevät ovat yksi vaihtoehto, jotka voisivat täyttää suhteellisen helpostikin nämä kriteerit."

Viikon aikana Marjukka käytti omaa tiliään @lamarjukka ja viestit ohjautuivat myös @suoranalabrasta-tilille sekä ovat tässä alhaalla Storify-tarinana.

Suorana labrasta tulee Viikistä – twiittaajana Venla Jokela

Ma, 09/28/2015 - 11:27 By Jari Mäkinen
Venla Jokela kasvihuoneella

Tiedetuubin syyskauden alusta organisoima Suorana labrasta -twitterprojekti jatkuu ja pariviikkoinen pohjoisessa tapahtuneen kierroksen jälkeen twiitit tulevat nyt Helsingistä. 

Tarkalleen ottaen ne tulevat Venla Jokelan kännykästä, joka liikkuu pääasiassa Helsingin yliopiston Viikin kampuksella Maataloustieteiden laitoksella. Siellä tutkitkaan ruoantuotantoon liittyviä aiheita – kotieläintiedettä, agroteknologiaa, kasvintuotantotieteitä – ja Venlan tutkimuskohteena on suomalaiskansallisesti tarunhohtoinen timotei. Se, eli Phleum pratense, on yleinen nurmikasvi Suomessa ja yleisin kylvöheinä, jota käytetään paljon mm. säilörehun tuotannossa. Viikon kuluessa saamme varmasti tietää miksi se on niin kiinnostava ja tärkeä kasvi!

Timotein lisäksi Venla on luvannut kertoa muun muassa opetuksesta ja kaikesta muusta, mitä Viikissä tapahtuu.

Viestit tulevat tunnuksella #suoranalabrasta Venlan omalta tililtä @venlajokela ja ohjautuvat automaattisesti niin tilille @suoranalabrasta kuin tähän allekin.