Juutalaiset viettävät tänään sapattia ja päivän aikana on työnteko kielletty. Kuten esimerkiksi hissin napin painaminen. Onneksi insinöörit ovat keksineet innovatiivisa ratkaisuita, joilla juutalaiset voivat jatkaa elämäänsä lauantaina myös teknisessä yhteiskunnassa ilman uskonopillisia ristiriitoja.
Moni hieraisee silmiään Israelissa, missä monet hissit ovat "sapattikontrolloituja" – kuten otsikkokuvassa. Ulkonäöltään se on täysin tavallinen hissi, mutta siinä on pieni varoitusteksti.
Samoin monissa muissa laitteissa on oma ohjelmansa lauantaina käytettäviksi: uunit, mikroaaltouunit, lamput, hissit ja muut sellaiset, joiden käyttäminen tulkitaan sapattia rikkovaksi toiminnaksi.
Hissin tapauksessa kyse on siitä, että nappien painaminen on työtä. Siksi sapattikontrolloitu hissi toimii lauantaina täysin automaattisesti, mutta hitaasti: se liikkuu koko ajan ylös ja alas pysähtyen jokaisessa kerroksessa vähäksi aikaa. Juuri ennen oven sulkeutumista soi summeri varoituksena.
Näin sapattimielinen henkilö voi vain odottaa, astua sisään ja poistua sitten oikeassa kerroksessa. Haittapuolena on luonnollisesti se, että ylimpään kerrokseen mennessä matka kestää pitkään, kun hissi pysähtyy monta kertaa matkalla.
Mutta toisaalta, hänellä tuskin on sapattina kiire.
Uuneissa on sapattiohjelma puolestaan siksi, että sapattina ei saa kypsentää raakaa ruokaa. Sen sijaan ennen sapattia kypsennetty ruoka voidaan pitää lämpimänä siihen saakka, kun se syödään nyt lauantaina. Tosinaan taas ruokaa saa kyllä kypsentää, mutta uunin laittaminen päälle tulkitaan kielletyksi työnteoksi.
Siinä missä monimutkaisemmat ohjelmat kontrolloivat uunin kypsennystoimintaa koko sapatin ajan, on yksinkertaisimmillaan kyse vain uunin normaalin automaattisen päältä katkaisun poistamisesta: uunit menevät paloturvallisuussyistä automaattisesti pois päältä jonkin ajan kuluttua, jolloin niitä ei voi pitää esim. vuorokautta ruoan lämpimänä pitämiseen.
Kaikkein jännittävimpiä ovat sapattikontrolloidut täysautomaattiset espressokoneet, jotka tekevät kahvinsa automaattisesti aamulla suoraan kuppiin. Kahvin juominen ei ole syntiä, mutta tekeminen on. Kaikkein ortodokseimpien mukaan myös veden kuumentaminen on synti.
Esimerkiksi Israelissa on useita yrityksiä, jotka tarjoavat apuaan monenlaisten laitteiden muuttamiseen sapatin vieton sääntöjen mukaisiksi. Nykyaikainen elämä on kuitenkin täynnä tilanteita, joihin historialliset sapattimääräykset eivät sovi, ja siksi eri juutalaisoppisuunnat – yleensä hyvin konservatiivit – väittelevät keskenään siitä mikä on syntiä ja mikä ei. Ja ovatko keksityt tekniset apuneuvot sallittuja vai ei.
Joka tapauksessa pelastustoimet ja hätätilanteet eivät kuulu sapattimääräysten puitteisiin, ja siksi helpoin tapa välttää ongelma on määritellä se poikkeukselliseksi erikoistilanteeksi.
Ja suuri osa liberaalimmin uskontoon suhtautuvista ei luonnollisestikaan välitä sapattimääräyksistä yhtään sen enempää kuin sapatista.
Pohjana sapatille on mikäpä muukaan kuin Raamattu, jonka vanhan testamentin ensimmäisessä Mooseksen kirjassa (luomiskertomuksessa) kirjoitetaan, että jumala lepäsi luomisen seitsemäntenä päivänä. Wikipedian mukaan juutalaiset ovat noudattaneet sapattia mahdollisesti jo 1000-luvulta eaa. alkaen ja juutalaisten lisäksi jotkut arkkivanhoilliset kristilliset ryhmät viettävät myös sapattia.
Sapatin tarkoitus on ensisijaisesti lepo ja yhdessäolo. Sapattina ei tehdä työtä, eikä hoideta omia askareita. Sapatin vietto alkaa perjantaina auringonlaskun aikaan perheaterialla, jolloin myös sytytetään kaksi kynttilää. Lauantaiaamuna järjestetään sapattijumalanpalvelus. Sapatti päättyy lauantaina auringonlaskun aikoihin havdala-seremoniaan.
Arabinainen saa lentää liikennelentokonetta, mutta ei ajaa autoa
Juutalaisuus ei luonnollisestikaan ole ainoa konservatiivinen uskonto, missä suhtautuminen nykyaikaan on ongelmallista.
Arabimaissa "uusi" tekniikka synnyttää kummallisia tilanteita, kuten alla oleva kuva osoittaa. Kyseessä on Royal Brunei -lentoyhtiön tuliterä Boeing 787 Dreamliner, jonka lensi viime maanantaina Jeddaan täysin naisvoimin.
Ohjaamossa oli siis musliminaisista koostunut miehistö ja matkustamon puolella kolmisensataa kyyditettävää.
On sinällään ironista, että arabinaiset eivät saa ajaa autoa uskonnollisista syistä, mutta samat lait eivät sano mitään lentokoneen lentämisestä...