Muista kuunpimennys maanantaina aamulla!

Su, 01/20/2019 - 21:37 By Toimitus
Pimennyksen kulku klo 4.36–9.48. Kuvaan merkityt täys- ja puolivarjon alue eivät näy taivaalla. Kuva Ursa / Veikko Mäkelä

Huomenna maanantaina 21.1. aamulla on täydellinen kuunpimennys – komea taivaanilmiö, jolloin maapallon varjo kulkee Kuun ylitse ja saa täysikuun näyttämään kauniin syvän punaiselta. Sääennusteen mukaan taivas on todennäköisesti selkeä koko maassa, joten ilmiötä kannattaa seurata niin Lapissa kuin Loviisassakin.

Käytännössä koko kaunis taivaanilmiö näkyy kautta Suomen, kunhan vain sää sallii: Pohjois-Suomessa pimennys näkyy kokonaisuudessaan ja eteläisessä sekä itäisessä Suomessakin ainoastaan pimennyksen viimeiset vaiheet jäävät näkymättä, koska Kuu painuu pimennyksen aikana horisontin alle.

Kuten Ursa selittää tiedotteessaan (johon tämäkin teksti perustuu), tapahtuvat kuunpimennykset aina täydenkuun aikaan, kun Kuu on Maata kiertävällä radallaan vastakkaisella puolella maapalloa kuin Aurinko. Kuu pimenee, kun se kulkee radallaan Maan varjoon ja Aurinko kätkeytyy Kuusta katsottuna hetkeksi Maan taakse.

Jokaisen täysikuun aikaan ei kuitenkaan tapahdu pimennystä, sillä Kuun rata on hiukan kallellaan Maan ratatasoon nähden, ja kiertolaisemme kulkee yleensä Maan varjon ylä- tai alapuolelta.

Kuunpimennys ei sovi kiireisille, koska ilmiö kestää kaikkiaan viitisen tuntia. Maan varjo lipuu Kuun päälle ja silloin Kuun kirkkaus heikkenee; koko tapahtumaa voi hyvin seurata paljain silmin, kuten myös kiikarilla tai kaukoputkella. Toisin kuin auringonpimennyksen tapauksessa, kuunpimennyksen seuraaminen on aivan yhtä turvallista kuin minkä tahansa kuutamon katselu.

Pimennyksen täydellinen vaihe, eli sen näyttävin osuus kestää tällä kerralla 62 minuuttia.

Erilaisia kuunpimennyksiä nähdään maapallolla 2–5 kertaa vuodessa, mutta täydelliset pimennykset ovat harvinaisempia. Kaikki näistä eivät näy Suomessa. Seuraava täydellinen kuunpimennys voidaan nähdä Suomessa 2025. Edellinen koko maassa näkyvä täydellinen pimennys tapahtui elokuussa 2018.

Pimennyksen eteneminen Oulussa. Kuvan taivaan liukuväri kuvastaa taivaan vaalenemista pimennyksen edetessä.

Pimennyksen kulku

Kuunpimennys alkaa, kun Kuun reuna lipuu Maan heittämään puolivarjoon. Tällöin Auringon kiekosta osa valaisee yhä Kuuta kirkkaasti ja pimennystä on vielä hyvin vaikeaa huomata. Osittaisen pimennyksen alkaessa Kuu alkaa siirtyä puolivarjosta Maan täysvarjon alueelle ja sen edellä kulkeva reuna alkaa tummua selkeästi.

Täydellinen pimennys alkaa klo 6.41 Kuun kuljettua kokonaan Maan täysvarjoon. Täysin pimentynyt Kuu näyttää ruskeanpunertavalta. Täydellisen pimennyksen syvin hetki koetaan klo 7.12. Täydellinen pimennys päättyy klo 7.43 kun Kuu lipuu jälleen Maan puolivarjoon ja lopulta sieltä pois. Koko pimennys on ohi klo 9.48. Kuu laskee Helsingissä kello 9.13 ja ainoastaan lopun puolivarjopimennyksen viimeiset vaiheet jäävät näkemättä Kuun kadotessa horisontin taa.

Vaikka kyseessä on täydellinen kuunpimennys, Kuu ei pimene täysin ja katoa näkyvistä. Tämä johtuu Maan ilmakehästä, joka taivuttaa takaansa tulevaa auringonvaloa Kuun pinnalle. Ilmakehä sirottaa valon sinisiä värisävyjä, mikä värjää myös päivätaivaamme siniseksi. Ilmakehän läpi kuljettuaan valosta on jäljellä enää punertavat värisävyt, ja ne värjäävät Kuun pinnan ruosteenpunaiseksi. Jos maapallolla ei olisi ilmakehää, Kuu todella katoaisi näkyvistä.

Pimennyksen näkyminen Suomessa. Pimennyksen loppuosan puolivarjovaihe ei näy Etelä-Suomessa

Pimennyksen näkyminen Suomessa. Pimennyksen loppuosan puolivarjovaihe ei näy Etelä-Suomessa.

Täydellinen kuunpimennys on ohi – näe se täällä uudelleen

Tänään 31. tammikuuta tapahtui täydellinen kuunpimennys. Sitä on etukäteen hehkutettu monilla ylisanoilla, mutta Suomessa pimennys näkyi valitettavasti huonosti – itse asiassa Etelä-Suomessa täydellistä vaihetta ei nähty lainkaan.

Siksipä pimennystä kannattaa katsoa netissä, etenkin nyt jälkikäteen. Tällä Griffith -observatorion videolla on pimennys kokonaisuudessaan, eli koko nelituntisen videon katsomalla pääsee vielä tunnelmaan hyvin. Kiireiset voivat mennä suoraan kohtaan noin 1 tuntia ja 55 minuuttia, kun täydellinen vaihe on juuri alkamassa.

Suomessa tätä pimennystä voitiin seurata kunnolla vain aivan pohjoisimmassa Suomessa, missä täydellinen vaihe näkyi (sään salliessa) alusta loppuun saakka. Utsjoella Kuu nousi koillisesta horisontista kello 14.40, eli 12 minuuttia ennen täydellisen vaiheen alkua. 

Mitä pitemmälle tullaan etelään, sitä huonommin pimennys näkyi: Kokkola–Lappeenranta-linjan lounaispuolella täydellinen vaihe ehti jo päättyä ennen kuin Kuu ennätti nousemaan. Eteläisessä Suomessa oli siis tyytyminen pelkkään osittaiseen pimenemiseen.

Helsingissä Kuu nousi lähes minuutilleen (klo 16.30) samaan aikaan kuin Aurinko laskee (klo 16.31), joskin pilvet haittasivat pahasti näkymistä.

Osittainen vaihe päättyi kello 17.11 eli vajaat kolme varttia kuunnousun jälkeen.

(Juttua on päivitetty pimennyksen aikana ja sen jälkeen)

Osittain täydellinen kuunpimennys extraherkuilla

Ti, 01/30/2018 - 06:50 By Markus Hotakainen

Englanninkielisillä nettisivustoilla on hehkutettu, kuinka keskiviikkona 31.1. on ”Super Blue Blood Moon”. Tarjolla on siis varsinainen taivaallinen tripla, ainakin jos hehkutuksiin on uskominen.

Kuu on "super", kun se on täydenkuun aikaan lähimpänä – tai melkein lähimpänä – Maata. Kuu näyttää silloin halkaisijaltaan nelisentoista prosenttia suuremmalta ja kolmanneksen kirkkaammalta kuin ollessaan ratansa etäisimmässä pisteessä. 

Tätä "superiutta" on kuitenkin vaikea huomata, sillä täysikuuta on hankala vertailla itsensä kanssa. Siksi aiheesta kohkaaminen superkuusta toiseen on vähän pöljää.

"Blue Moon" on puolestaan toinen samaan kuukauteen osuva täysikuu. 2. tammikuuta oli edellinen ja 31. päivä on taas täysikuu. Tästä on seurauksena, että helmikuussa ei ole ollenkaan täysikuuta, sillä seuraava on vasta 2. maaliskuuta. Ja myös maaliskuussa on "Blue Moon", sillä 31.3. Kuu on jälleen täysi.

"Blood Moon" viittaa täydelliseen kuunpimennykseen, jonka aikana Kuu muuttuu väriltään verenkarvaiseksi. Syynä on se, että pimennyksen täydellisenkin vaiheen aikana Maan heittämään varjoon lankeaa ilmakehän läpi kulkenutta ja taittunutta valoa. 

Siniset värisävyt siroavat ilmakehässä voimakkaasti, joten valo on väriltään punaista. Samasta syystä nouseva ja laskeva Aurinko on punainen tai oranssi.

Edellisen kerran kaikki kolme ilmiötä sattuivat samaan aikaan vuonna 1866. Tosin silloin ei vielä tunnettu käsitettä "superkuu", sillä sitä alettiin käyttää vasta 1970-luvun lopulla. 

 

 

Suomessa keskiviikkoinen kuunpimennys ei näy kovin kummoisesti. Täydellistä vaihetta pääsee ihastelemaan alusta loppuun vain aivan pohjoisimmassa Suomessa. Utsjoella Kuu nousee koillisesta horisontista kello 14.40, vain 12 minuuttia ennen täydellisen vaiheen alkua, joten se on vielä hyvin matalalla.

Etelää kohti tultaessa pimennys on Kuun noustessa yhä pidemmällä ja Kokkola–Lappeenranta-linjan lounaispuolella täydellinen vaihe ehtii jo päättyä ennen kuin Kuu kurkistaa horisontin takaa. Eteläisessä Suomessa on siis tyytyminen pelkkään osittaiseen pimenemiseen.

Helsingissä Kuu nousee lähes minuutilleen (klo 16.30) samaan aikaan kuin Aurinko laskee (klo 16.31), joten oikealta reunaltaan tummentunut Kuu on vielä varsin valoisalla taivaalla. Osittainen vaihe päättyy jo kello 17.11 eli vajaat kolme varttia kuunnousun jälkeen. Jos jotain aikoo nähdä, on syytä hakeutua avoimelle tai korkealle paikalle, jolta on mahdollisimman esteetön näkymä koillisen suuntaan. Ja toivoa pilvetöntä taivasta.

Viime elokuussa oli osittainen kuunpimennys, joka oli samaan tapaan käynnissä Kuun noustessa. Monin paikoin kävi kuitenkin niin, että alareunastaan tummentunut Kuu kohosi taivaanrannan takaa melkein suoraan pilvien taakse – kuten Nuuksion Pitkäjärven rannalta otetusta kuvasta näkyy. 

Kovin lupaavilta eivät sääennusteet tälläkään kertaa näytä, mutta kannattaa kuitenkin kyttäillä hämärtyvälle taivaalle.

Kuva: Markus Hotakainen