Pelkäätkö luonnonmullistuksia? Tässä on joka kodin pelastuskapseli!

Pe, 03/02/2018 - 17:16 By Jari Mäkinen
Katsotaan sisään pelastuskapseliin

Maailmalta tulee uutisia pyörremyrskyistä, tulvista, maanjäristyksistä, tulivuorenpurkauksista ja muista mullistuksista. Suomessa ne ovat epätodennäköisiä, mutta pelokkaille on tarjolla nyt apua: pelastuskapseli, jonka voi laittaa vaikka takapihalle taiu parvekkeelle pahan päivän varalle.

On perjantai, joten on sopiva aika tonkia esiin kaikista maailman keksinnöistä yksi hupaisa sellainen: pelastuskapseli, jonka sinäkin voit hankkia. Vaikka idea kuullostaa lievästi naurettavalta, voi jossain päin maailmaa tämä olla hyvinkin kätevä myös muille kuin kroonisesti kaikkea pelkääville.

Lentokoneinsinööri Julian Sharpe katseli vuonna 2004 kuvia Intian valtameren tsunamituhoista ja keksi suunnitella pienen pelastuskapselin, millainen olisi voinut pelastaa ihmishenkiä kaikenlaisissa luonnonmullistuksissa.

Tuloksena oli sukelluskellon näköinen pallo, jonka perusmallin sisällä on kaksi paikkaa. Tukeva alumiinista tehty, mutta olennaisesti sukelluskelloa kevyempi, vedessä jopa kelluva pallo on vesi- ja ilmatiivis, kestää suuriakin iskuja ja laavaa. Sen sisällä oleva ilma, ruoka ja vesi voi pitää asukkaansa hengissä viiden päivän ajan – tuossa ajassa onnettomuuden/myrskyn/tuhon pahimman vaiheen pitäisi olla ohitse. 

Siltä varalta, että tulva tai maanvyöry siirtää pallon kauas paikaltaan, on siinä GPS-paikannus ja hätälähetin.

Sisäkuvia kapselista

Kapseleita on tarjolla eri kokoisia kaksipaikkaisesta kymmenelle henkilölle tarkoitettuun. Sparpen Survival Capsules -yhtiö myy kirkkaan punaiseksi maalattuja kapseleitaan alkaen 14 000 dollarin hintaan (noin 11 300 euron) ja yhtiö väittää kapseleiden kestävän melkein kaikki kuviteltavissa olevat katastrofit.

Alla on yhtiön tekemä video kapselin valmistuksesta ja testaamisesta.