pyyhkäisyelektronimikroskooppi

Video: Solut näkyviin paremmin kuin koskaan! (Kemian Nobel-esitelmät 2017)

Vuoden 2017 Nobel-juhlallisuudet Tukholmassa päättyivät eilen sunnuntaina palkintojen jakoseremoniaan ja suureen juhlaillalliseen. Palkitut saapuivat kuitenkin paikalle naapurimaahamme jo edeltävällä viikolla, ja perinteiseen tapaan he pitivät silloin myös esitelmät aiheista, joista palkinnot heille myönnettiin.

Kermian palkinnon saivat Richard Henderson, Jacques Dubochet ja Joachim Frank, jotka pitivät esitelmänsä hieman lääketieteenkin puoleen kallistuvasta työstään solujen salaisuuksien löytämisessä: he kehittivät elektronimikroskoopia käyttäviä menetelmiä, jolla voidaan tutkia biologisia rakenteita paljon aikaisempaa tarkemmin ja paremmin.

Hendersonsin esitelmä on ylimpänä, ja Dubochet sekä Frank alla.

Päivän kuva 29.8.2013: Lehtikuoriaisen nilkka

To, 08/29/2013 - 13:56 By Markus Hotakainen

Jos lähistöllä pörräävä koppakuoriainen laskeutuu vaikkapa kädelle, se tuntuu tarraavan kiinni lujasti - eikä ihme. Pyyhkäisyelektronimikroskoopin kuva paljastaa, millainen on lehtikuoriaisen jalka väkäsineen ja karvoineen. Ne varmistavat lujan otteen, kun kuoriainen taiteilee milloin mitenkin päin kasvien lehdillä ja kukissa. Valkoisen mittakaavaviivan pituus on 50 mikrometriä eli samaa luokkaa kuin hiuksen paksuus.