Utahin yliopisto

Video: Hämmästyttävä tapaus – Metsäsika kaivaa lehmän maahan

Utahin yliopiston eläintutkimus otti hieman eri suunnan kuin suunniteltiin, kun yksi saaliina käytetyistä lehmistä yksinkertaisesti katosi.

Tutkijat olivat asettaneet luontoon Utahin autiomaassa seitsemän lehmän raatoa, ja he halusivat selvittää miten paikalliset petoeläimet käyttäytyvät.

Raatojen luona oli riistakameroita, ja kun yksi raadoista hävisi viikon aikana, joten tutkijat pääsivät nopeasti syyllisen jäljille: metsäsika, eli mäyrä, oli kaivanut lehmän maakuoppaan. 

Se, että metsäsika voi haudata saaliinsa maahan, ei ole mikään yllätys. Mutta se, että se voi haudata paljon itseään suuremman lehmän, on yllätys.

Lehmälle kuopan kaivamiseen kului viisi päivää ja viisi yötä, ja tässä oleva video näyttää miten homma oikein onnistui. Kuvien perusteella työ oli suuri, mutta ei mitenkään yliluonnollisen rasittava.

Mutta nyt kysymys kuuluu: mitä metsäsika tekee myöhemmin raadolla? Kaivaa se ylös ravinnoksi vai antaa maatua omassa rauhassaan. 

Jälkimmäinen vaihtoehto ei ole mitenkään tuulesta temmattu, sillä jos raadossa olisi tappava tauti, olisi eläinyhteisön hengissä säilymisen kannalta hyödyllistä, jos joku sen kaivaisi maan alla eristyksiin. 

Video: Utahin yliopisto

Päivän kuva 14.10.2013: Nashiittikiteitä

Ma, 10/14/2013 - 03:28 By Markus Hotakainen

Vaikka kiviä ja kallioita on tutkittu jo yli 2000 vuoden ajan – ensimmäiset tunnetut geologiset tutkimukset tehtiin antiikin Kreikassa – maapallolta löytyy edelleen uusia, ennestään tuntemattomia mineraaleja. Nashiitti löydettiin keväällä 2010 Coloradosta, mutta analyysin kannalta riittävä näyte saatiin vasta seuraavana vuonna Utahista. Kumpikin löytöpaikka on syvällä maan uumenissa hylätyssä kaivoksessa. Uusi mineraali on sinertävänvihreää ja läpikuultavaa. Sen kemiallinen kaava on Na3Ca2[(V4+V5+9)O28]·24H2O. Nimensä se sai Utahin yliopiston geologian ja geofysiikan professorilta Barbara Nashilta. Pyyhkäisyelektronimikroskoopilla otetussa kuvassa erottuu mineraalin kiderakenne.

Kuva: University of Utah.