Tubettajat kehottavat huijaamaan yliopistossa – BBC paljasti kierot keinot

Brittien yleisradioyhtiö BBC on paljastanut, että yli 250 YouTube-kanavaa näyttää mainoksia, joissa kehotetaan gradujen ostamiseen. Siis akateemiseen epärehellisyyteen, huijaamiseen. Mainosten takaa paljastuu kyseenalainen ukrainalaisfirma.

03.05.2018

YouTubessa on valtavasti erilaisia videoita, joilla mainostetaan ja esitellään mitä erilaisimpia asioita – myös epämoraalisia ja laittomia.

BBC:n kiinnostavassa jutussa huomio kiinnitettiin kanaviin, joilla mainostettiin Ukrainassa majaansa pitävää EduBirdie -sivustoa. Vaikka sivusto on ukrainalainen, se palvelee asiakkaita ympäri maailman ja sen "apua" voi ostaa myös Suomesta.

Erityisen ongelmallista on se, että kyseessä eivät ole vain yhtiön mainokset, vaan se, että EduBirdie on maksanut suosituille tubettajille palveluidensa mainostamisesta. He suosittelevat palvelua tyyliin "jos et jaksa kirjoittaa graduasi itse, anna netissä olevan nörtin tehdä se puolestasi". 

BBC:n mukaan yli 250 YouTube-kanavaa mainostaa EduBirdietä yli 1400 videolla ja niillä on ollut yli 700 miljoonaa katsojaa. Mainoksia ja sisältömainostamista on suunnattu luonnollisesti juuri opiskelijoille.

Yhtiö myy opinnäytetekstejä asiakkaiden haluamista aiheista. Se lupaa lisäksi tekstiensä olevan "sataprosenttisesti ei-plagioituja", eli ne kirjoittaa joku henkilö, eikä tekstiä vain kopioida jostain.

Suomessakin opinnäytteitä tarkastetaan yliopistoissa plagioinnin varalta siten, että teksti laitetaan johonkin ohjelmaan, joka vertaa tekstin sisältöä muihin opinnäytetöihin ja netissä oleviin tieteellisiin teksteihin.

Jos teksti on tehty tilauksena, ei se todennäköisesti jää kiinni ohjelmassa. Silti sen esittäminen omana on paitsi epärehellistä, niin myös vastoin kaikkia määräyksiä: plagiointihan ei ole ainoastaan kopiointia, vaan myös toisen tekemän työn esittäminen omana on plagiointia.

Kirjoittamisen avustaminen sinällään ei ole laitonta, mutta koko opinnäytteen teettäminen jollakin muulla on.

EduBirdien mainoksia ja promootiota sisältäneitä videoita on poistettu YouTubesta kohun alettua. YouTube toteaa BBC:n jutussa, että he koettavat opastaa tubettajia ymmärtämään paremmin miten tuotteiden ja palveluiden mainostaminen ei saa rohkaista epärehelliseen toimintaan. Virallisestihan videoilla saa olla maksettua sisältöä ja mainontaa, mutta tuotteiden tai palveluiden pitää noudattaa YouTuben ehtoja.

"Emme salli gradunkirjoituspalveluiden mainostamista ja siksi niitä sisältävät sisällöt poistetaan, kun niitä havaitaan", sanoo YouTube (mutta tuskin panostaa kovasti tämänkään epäkohdan aktiiviseen kitkemiseen).