Uudessa kamerassa on 16 linssiä ja pieni vallankumous
13.10.2015

Kuten älypuhelimissa olevat kamerat ovat jo osoittaneet, on valokuvan ottaminen nykyisin aivan yhtä paljon kameratekniikkaa kuin kuvan käsittelyä: huonostakin kuvasta saadaan kohtuullinen sopivasti sitä käsittelemällä ja hyvästä kuvasta saadaan laskennallisesti vielä parempi.

Valokuvaus on siis jo nyt pitkälti matematiikkaa; optiikan sekä kuvakennon lisäksi tärkeää on se, miten kamera pystyy käsittelemään ottamaansa kuvaa. Eli millainen prosessori ja ohjelmat laitteessa on.

Uusi kameravalmistaja Light vie kuvaamista vielä enemmän laskennallisen valokuvauksen puolelle, sillä yhtiön ensimmäinen kamera, mustanpuhuva Light L16, ottaa kuvan kaikkiaan 16 pienellä kameralla ja prosessoi niistä yhden 52-megaisen kuvan.

Eikä kuva ole vain kuva, vaan se on enemmän: se on tietopaketti, mistä voi muokata erilaisia versioita kuvasta jälkikäsittelyllä. 

Prosessi muistuttaa hieman Lytro-kameralla kuvaamista, sillä kuvan tarkennusta voi muutta jälkikäteen, mutta lisäksi Light-kameran kuvan valotusta, eri kuvan osien valaistusta ja melkein kaikkea kuvassa voi säätää jälkikäteen. Ja mikä on olennainen eroavaisuus Lytroon verrattuna, kuvat ovat suuria ja tarkkoja – niitä voi zoomata lähes rajattomasti.

Light L16 -kamera on litteä, vähän paksun matkapuhelimen kokoinen ja näköinen laite, jonka etupuolella on 16 pientä linssiä. Ne näyttää olevan aseteltu siihen sattumanvaraisesti (eivät ole) ja osa linsseistä on pienempiä (6 kpl). 

Jokaisen alapuolella on 45° kulmassa oleva peili, joka kääntää valon kameran rungon suuntaisesti aseteltuihin pieniin kamerayksiköihin, joiden sisällä ovat linssit ja kuvakenno. Jos kamerayksiköt olisivat suoraan aukkojen takana, olisi kamerasta tullut yli senttiä paksumpi ja sen sisälle olisi jäänyt tyhjää tilaa turhan päiten.

Peili luonnollisesti vähentää valovoimaa vähän, mutta se ei ole olennaista, koska kuvakennot ovat hyviä ja kameroiden aukot ovat joka tapauksessa pieniä.

Aukot on sijoiteltu etupuolelle tarkoituksella vähän kuin sikin sokin, jotta kuva voidaan ottaa hieman eri paikoista, ja kameroita on erilaisia, jotta kuvatkin ovat hieman erilaisia. Paikkoja valittaessa Lightin insinöörit ovat toki laskeneet siten, että alapuolella olevat kamerayksiköt mahtuvat sopivasti limittäin ja lomittain.

Linssisysteemi

Kun kameralla ottaa kuvan, ottaa tilanteesta riippuen noin 10 kameroista samaan aikaan kuvan hieman eri tavalla. Näistä kamera prosessoi sitten yhden supertarkan ja suuren kuvan, jonka ominaisuuksia voi muutella joko saman tien kameran takana olevan näytön avulla tai myöhemmin tietokoneella.

Tässä on olennainen ero Nokian ammoiseen superkamerakännykkään Lumia 1020:een, missä oli “vain” yksi linssi ja kenno. Laitehan tuotti suuria, 41-megaisia kuvia, joita saattoi suurentaa varsin vapaasti

Nyt L16:n valmistajan mukaan kuvien kuvan laatu on sama tai parempi kuin tavallisella järjestelmäkameralla peruslinssejä käytettäessä – mutta ilman suuria objektiiveja tai tarvetta vaihtaa niitä.

Vain klik, ja kamera ottaa kuvan. Ja tarkkuus on teoreettisesti sama kuin linssillä, jonka halkaisija on sama kuin nyt pikkulinssien suurin välimatka toisistaan, eli kuutisen senttimetriä.

Kuvan lisäksi kameralla voi tallentaa 4K-tasoista videota, mutta todennäköisesti silloin se ei käytä kaikkia kameroitaan ja kuvan prosessointimahdollisuuksia.

Jännittävintä Light-kamerassa on kuitenkin se, että se ei ole enää konsepti, vaan kamera on pian oikeasti ostettavissa. Hintalapussa lukee 1699 dollaria, eli noin 1500 euroa, ja toimitusten sanotaan alkavan ensi kesänä.

Alla on Light-yhtiön esittelyvideo kamerastaan. Otamme tyypit laitteesta heti kun se on mahdollista – etenkin olisi jännä nähdä miten L16 pärjää pimeässä ja kylmässä.