Ke, 06/29/2016 - 09:06 By Jari Mäkinen
Visavuori

Kuvanveistäjä Emil Wikströmin entinen maaseutuateljee Visavuori ei täytä mitenkään tiedemuseon määritelmiä, mutta on kiinnostava tutustumiskohde myös tiedemielessä. Monessakin tieteellisessä mielessä.

”JoulukalenteriEmil Wikström rakennutti Visavuoren 1800- ja 1900-luvun vaihteessa Sääksmäen kuntaan, Tarttilan kylään Vanajaveden rannalle. Paikalla oli aikaisemmin komea yhdistettynä ateljee- ja asuinrakennuksena toiminut karjalaistyylinen hirsitalo, mutta se tuhoutui täysin tulipalossa vuonna 1896.

Sen korvasivat nyt paikalla olevat erillinen asuinrakennus ja ateljee, joista jälkimmäinen oli varsinkin aikanaan varsin hulppea keskieurooppalaista tyyliä edustanut rakennus.

Vanhoja rakennuksia ja kotimuseoita kiertäessä on hyvä aina kiinnittää huomiota siihen, millaista elämä oli aikanaan sekä siihen, kuinka tiede ja tekniikka ovat elämäämme helpottaneet. Etenkin keittiöt näyttävät kehityksen hyvin, sillä on vaikea kuvitella miten nykyaikainen ihminen ylipäänsä tulisi toimeen sellaisissa paikoissa – jopa alkeellisimmissa mökeissä on nykyisin kaikenlaisia vempeleitä liedestä vesipumppujen kautta jääkaappiin, nykyaikaisen hygieenisesti pakattuja sekä tuotettuja ruokatarvikkeita, juomia sekä kodinkemian moninaisia tuotteita mainitsemattakaan.

Uteliain silmin katsottuna tavallinenkin museo muuttuu tiedemuseoksi!

Kiinnostavinta Visavuoressa on kuitenkin se, että Wikströmin ateljeessa oli Suomen ensimmäinen pronssivalimo sekä tähtitorni. Tähtitorni on edelleen paikallaan ja se näkyy selvästi otsikkokuvassakin rakennuksen oikeanpuoleisessa päässä.

Tornin sisälle pääsee myös kurkkaamaan, mutta tähtiharrastajan mieli tulee siellä vain murheelliseksi, sillä jalusta on rappeutunut ja kaukoputki puuttuu kokonaan. Myös luukku näyttää olevan naulattu kiinni, joten tähtien katsominen tornista on tällä haavaa mahdotonta. 

Olisi upeaa saada torni taas joskus käyttöön; tähti-illat elokuisessa iltahämyssä Visavuoressa olisivat varmasti upeita!

Lisäys 1. heinäkuuta: 
Museojohtaja Pälvi Myllylä kertoo, että Wikströmin kaukoputki on edelleen olemassa ja jopa esillä tähtitornin parvella. "Emme ole uskaltaneet laittaa sitä paikoilleen, vaan se nähtävillä yhdessä erittäin hienon vanhan mikroskoopin sekä 1700-luvulta peräisin olevan planeettamallin kanssa pleksin takana siinä juuri ennen tähtitorniin nousemista. Eli lienemme siis oikea tiedemuseo :-) "

Paikkaa pitää yllä nykyisin Visavuoren museosäätiö ja se on ollut avoinna yleisölle vuodesta 1967 alkaen. Kotimuseon vieressä on myös vuonna 1990 avattu Wikströmin tyttärenpojan, pilapiirtäjä Kari Suomalaisen tuotantoa esittelevä paviljonki.

Visavuori sijaitsee Sääksmäen siltojen luona entisen Kolmostien (nykyisen 130-tien) varrella noin 15 kilometrin päässä Valkeakoskelta. Useat Helsingin ja Tampereen välillä liikennöivät pikavuorot pysähtyvät haluttaessa aivan museon vieressä.

Samoilla kulmilla käydessä kannattaa myös piipahtaa tutustumassa Valkeakosken Myllysaaren museoon, missä pääsee tutustumaan paperin tekemisen historiaan ja Walkiakosken teollisuushistoriaan. Samassa rakennuksessa on myös Suomen jalkapallomuseo.

Museoiden kokoelmiin voi tutustua myös netissä erinomaisessa Piipun juurella -palvelussa, missä on Valkeakosken lisäksi materiaalia Varkauden ja Forssan museoista. Teollisuuspaikkoihin palaamme vielä kesän kuluessa varmasti erikseen...