WWW syntyi täällä 25 vuotta sitten
12.03.2014

25 vuotta sitten, maaliskuussa 1989, Euroopan hiukkastutkimuskeskus CERNissä, Genevessä, työskennellyt fyysikko Tim Berners-Lee ehdotti Robert Cailliaun kanssa kehittämäänsä uudenlaista tapaa yhdistää ja jakaa tietoa internetin välityksellä.

Internet sinällään ei enää ollut mitään uutta 1980-luvun lopussa, mutta tietojen välittäminen sen kautta onnistui pääasiassa tiedostoja paikasta toiseen siirtämällä. Kaikkein käyttäjäystävällisin tapa selata tietoja oli gopher-niminen protokolla, missä tekstitiedostot olivat hierarkisesti listamuotoon järjestettyinä. Gopher-sivustoissa ei kuitenkaan ollut hypertekstiä tai kuvia, jotka olivat puolestaan olennainen osa uutta Berners-Leen ehdottamaa tiedonhallintajärjestelmää.

Hänen CERNin sisällä tehty ehdotuksensa "Information Management: A Proposal" johti ensin CERNin oman nettisivun tekemiseen. Tuo sivu ei ollut nykymittapuun mukaan erityinen, mutta kun vuonna 1993 CERN alkoi jakaa WWW-ohjelmistoa julkisesti ja antoi sen avoimena lähdekoodina kaikkien käyttöön, käynnistyi vallankumous. Tässä auttoi huomattavasti Marc Andreessenin kehittämä ensimmäinen graafinen selainohjelma Mosaic, joka julkaistiin samana vuonna. Suurin osa myöhemmistä selaimista (kuten Netscape Navigator ja Internet Explorer) jäljittelivät Mosaicia.

Ilman WWW:tä todennäköisesti jokin muu vastaava systeemi olisi syntynyt, koska netin voima oli liian suuri kahlittavaksi, mutta koska WWW oli ensimmäinen ja erittäin käyttökelpoinen, perustuu internetin käyttäminen nykyisin pääasiassa siihen. Vuosien varrella WWW:n pohjalla oleva hypertekstikoodi HTML on kehittynyt voimakkaasti, mutta yhä kaiken takana on 25 vuotta sitten CERNissä kehitetty WWW ja esi-HTML.

Tim Berners-Lee on palkittu työstään eri palkinnoilla, muun muassa vuonna 2004 Millennium-palkinnolla.

Nykyisin hän toimii Massachusetts Institute of Technologyn yhteydessä olevan World Wide Web Consortiumin johtajana. Tämä W3C-nimellä tunnettu konsortio juhlistaa tänä vuonna yhdessä World Wide Web -säätiön kanssa WWW:n 25-vuotista historiaa monenlaisin tapahtumin, joita on niin netissä kuin ympäri maailmaa fyysisesti. Tavoitteena on paitsi juhlia, niin myös pyrkiä pitämään internet avoimena, vapaana ja kaikkien saavutettavissa olevana tietoverkkona.

Robert Cailliau unohdetaan yleensä webin kehittäjistä puhuttaessa; otsikkokuvassa hän esitteli vuonna 2004 käytävää, missä hän oli työssä Berners-Leen kanssa vuonna 1989. Hän kertoo tässä haastattelussa omin sanoin WWW:n synnystä; nauhoitus tehtiin vuonna 2004, jolloin Cailliau oli vielä työssä CERNissä.

Alla on Berners-Leen tervehdys 25-vuotiaalle WWW:lle.

Ensimmäinen WWW:n rakennekaavio oli tällainen: