Hehkuvan tuhoisaa.
Elokuussa 2014 laavaa alkoi purkautua halkeamista aivan Islannin suurimman jäätikön, Vatnajökullin, pohjoispuolella. Alkoi Holuhraun laavapurkaus, josta tuli Islannin laajin purkaus sitten vuosina 1783-84 tapahtuneen Laki-tulivuoren purkauksen. Kuvan otti Landsat-8-kaukokartoitussatelliitti 6. syyskuuta 2014.
Tuore laava on kirkkaan oranssia, vastamuodostunut basalttikivi mustaa. Samasta paikasta 3. tammikuuta 2015 otetussa kuvassa näkyy laavajärvi, joka on levinnyt yli 84 neliökilometrin alueelle eli alue on samaa kokoluokkaa kuin Helsingin niemi Pasilasta Kaivopuistoon.
Lisää Landsat-kuvia Islannin purkauksesta on Nasan sivuilla. Myös eurooppalaisen Sentinel-1:n ottamista tutkakuvista tehty kooste Islannin muuttuvasta maisemasta on kurkistamisen väärti.
Kuva: Nasa
Hyvin säilynyt vanhus.
Pitkäikäinen kultakoralli (Gerardia) 400 m syvyydessä Havajin lähellä tarjoaa elinympäristön monenlaisille mereneläville. Kultakorallit voivat elää ainakin 2700 vuotta.
Kuva: Encyclopædia Britannica, Hawaii Undersea Research Laboratory (HURL), Terry Kerby ja Maximilian Cremer.
Kaunista tähtipölyä.
Yllä olevassa NASAn kuvassa nuori avoin tähtijoukko IC 1590 pölyn ympäröimänä Pacman-sumussa. Keskellä yläpuolella näkyvä pölypilvi muodostaa yhden tai useampia tähtiä, kun kaasu kerääntyy palluroiksi oman gravitaationsa vaikutuksesta. Pacman-sumu sijaitsee noin 10 000 valovuoden päässä Kassiopeian tähdistön suunnassa.
Kuva: Nasa.
Vaarallinen kaunotar.
Australiankuutiomeduusa, meriampiainen tai ampiaismeduusa (Chironex fleckeri) on hyvin myrkyllinen - voi tappaa ihmisen muutamassa minuutissa, jos tämä sotkeutuu lonkeroihin.
Kuva Encyclopædia Britannica.
Lähde vielä virtuaaligalleriakierrokselle ihastelemaan vuoden kauneimpia tiedekuvia!
Saksalaisten tutkimuskeskusten Hemholz-yhdistys valitsee vuosittain kauneimmat tiedekuvat, joita voi käydä ihastelemassa virtuaaligalleriassa.
Käy katsomassa tämän vuoden voittajat Hemholzin verkkosivuilta.