Yllätysten joulukalenteri: Fossiilikala

Mitä jos joku löytäisi yllättäen nykypäivänä elävän dinosauruksen? Siltä saattoi tuntua Marjorie Courtenay-Latimeristä 86 vuotta sitten, 22. joulukuuta 1938, kun hän löysi elävän fossiilikalan eteläafrikkalaisessa kalastussatamassa.

22.12.2024

Kyseessä on kalalaji nimeltä latimeria (Latimeria chalumnae), läntisellä Intian valtamerellä esiintyvä harvinainen syvänmeren varsieväkala, joka on elänyt satoja miljoonia vuosia lähes muuttumattomana.

Siksi sitä kutsutaan usein eläväksi fossiiliksi – etenkin kun sen oletettiin kuolleen sukupuuttoon miljoonia vuosia sitten, samoihin aikoihin dinosaurusten kanssa.

Yksi syy tähän lienee paitsi se, että latimeria on varsin ruma ja sen liha maistuu kuulemma pahalta, niin myös se, että nämä syvyyksissä elämään tottuneet kalat kuolevat pinnalle nostettaessa tai pian sen jälkeen.

Kauimmaksi historiaan ajoitetut varsieväkalafossiilit ovat yli 410 miljoonaa vuotta vanhoja. Niiden arveltiin kuolleen sukupuuttoon myöhäisliitukaudella noin 66 miljoonaa vuotta sitten.

Mutta ei.

Juuri ennen joulua vuonna 1838 eteläafrikkalaisen kalastusalus Nerinen kippari Hendrik Goosen soitti läheisen East Londonin museon kuraattori Marjorie Courtenay-Latimerille ja pyysi häntä tulemaan laivalleen katsomaan kummallista kalaa, jonka laivan miehistö oli napannut.

East London on kaupunki Etelä-Afrikan kaakkoiskulmassa, ja kummallinen kala oli löytynyt Chalumnajoen suulta Intian valtamerestä noin 70 metrin syvyydestä läheltä East Londonia.

Miehistö oli heittänyt tämä ruman, noin puolitoista metriä pitkän kalan roskasaalisröykkiöön, mikä heitettäisiin myöhemmin takaisin mereen – mutta Goosen onneksi nappasi kalan talteen ja soitti Courtenay-Latimerille.

Courtenay-Latimer oli tunnettu Etelä-Afrikan luonnon ja eläinten tuntijana, ja hän oli pyytänyt myös kalastajia ilmoittamaan hänelle kummallisista löydöistä.

Hän otti taksin satamaan ja näki siellä omituisen, sinertävän värisen otuksen. Kala, jolla oli neljä evää. Evät olivat vähän kuin jalkoja, joilla elämä merestä voisi siirtyä käppäilemään kuivalla maalla. Kala oli kuin alien.

Vaikka Courtenay-Latimer tunsi hyvin alueensa kalat, tässä tapauksessa hän oli vähän ns. pihalla. Hän vei kalan taksilla museoon ja piirsi siellä kalasta kuvaelman.

Piirros latimeriasta ja piirroksen tehnyt Marjorie Courtenay-Latimer. Kuvat East Londonin museon kokoelmista.

Piirros latimeriasta ja piirroksen tehnyt Marjorie Courtenay-Latimer. Kuvat East Londonin museon kokoelmista.

 

Courtenay-Latimer soitti tuntemalleen kalatieteilijä James Smithille Rhodes-yliopistoon Grahamstownissa noin 180 kilometrin päässä East Londonista, mutta ei saanut häntä kiinni.

Niinpä hän lähetti kirjeen, missä oli piirros ja kuvaelma kalasta, mutta sekään ei tuottanut tulosta – eikä ihme, sillä Smith oli matkoilla.

Vastausta odotellessa kala alkoi pilaantua, joten se piti käsitellä ja täyttää. Suolet ja muut sisukset laitettiin talteen. Kala myös mitattiin ja punnittiin: se oli 1,35 metriä pitkä ja 57-kiloinen.

Kun Smith oli takaisin työpaikallaan tammikuun 3. päivänä 1939, hän luki kirjeen ja näki piirroksen, hän tajusi saman tien kalan olevan samanlainen, jonka oletettiin olleen kokonaan kadonnut jo miljoonien vuosien ajan.

Smith näki lopulta itse täytetyn kalan ja sen jäänteet noin kuukautta myöhemmin, jolloin hän varmistui asiasta. 

Löydöstä kerrottiin julkisesti 18. maaliskuuta 1939 ilmestyneessä Naturen numerossa, missä oli myös kuva kalasta. Smith antoi artikkelissaan myös nimen otukselle: Latimeria chalumnae, eli tunnustus niin löytäjä Courtenay-Latimerille kuin löytöpaikalle Chalumnajoellekin.

Kuva Latimeria chalumnaesta Naturen artikkelissa.

Alkuperäinen kala on edelleen esillä East Londonin museossa, mutta vastaava on myös Kapkaupungin Iziko-museossa, mistä otsikkokuvamme on.

Varsieväkalojen tarina ei päättynyt tähän, sillä 14 vuotta myöhemmin, vuonna 1952, toinen samaan samanlainen kala löydettiin Komorien saaristosta Afrikan itärannikon tuntumasta Mosambikin ja Madagaskarin välistä. 

Smith itse oli paikan päällä tunnistamassa sitä.

Vuonna 1997 Indonesiassa, Sulawesin saaren läheltä löydettiin kokonaan uusi varsieväkalapopulaatio, joka määritettiin uudeksi lajiksi Latimeria menadoensis.

Latimerioita on havaittu sittemmin useita, mutta tiedot niiden elintavoista perustuvat pääosin sukellusveneistä tehtyihin havaintoihin. Nähtävästi latimeria voi kasvaa 1,8 metriä pitkäksi ja 80 kilogrammaa painavaksi, niiden pääravintona ovat pikkukalat ja mustekalat, ja paikallistavat saaliinsa saaliin synnyttämän lähes olemattoman sähkömagneettisen kentän avulla.

Naaras elää noin 11-vuotiaaksi ja synnyttää eläviä poikasia. Todennäköisesti uusia fossiilikaloja syntyy tänäkin jouluna lisää, mutta emme vain ole niitä näkemässä.