Kemiallinen joulukalenteri 1/24: Mitä steariini oikein on?

Tiedetuubi käyttää kierrätyskaleneria: viimevuotinen kemiallinen joulukalenteri sai sen verran kiitosta, että se kannattaa laittaa pramille toisenkin kerran. Siis tänä juhlakautena esittelemme uudelleen 24 erilaista joulun tekevää ainetta ja kerromme niiden tarinan.

01.12.2016

Päivän kuvaOn joulukuu ja Ensimmäisenä otamme esiin kynttilät, koska niistä on iloa jo nyt joko synkkää syystalven säätä piristämään tai adventtipyhiä juhlistamaan.

Vaikka kynttilöiden valumia ja niistä jääviä tahroja sanotaankin steariiniksi, ei aine itse asiassa aina ole steariinia.

Se aito ja oikea steariini on peräisin nautojen, lampaiden tai vuohien rasvasta, tai vaihtoehtoisesti palmuöljystä. Steariinia on osattu valmistaa vasta 1800-luvun alusta lähtien. Sitä ennen kynttilöiden vaha tehtiin pahanhajuisesti savuttavasta talista, kalliista mehiläisvahasta, sekä valaanrasvasta. Steariini paransi tilannetta.

Nykykynttilöiden vaha on kuitenkin usein öljynjalostuksen sivutuotteena saatavaa parafiinia. Steariinista sen erottaa hajun perusteella: hyvälaatuinen parafiini ei haise oikein millekään, huonompi taas voi jopa löyhkätä pahalle, ja savuttaa poltettaessa. Steariini tuoksuu hyvälle, ikään kuin "oikealle" kynttilälle.

Steariini

Steariini on 173 atomin muodostama pitkä orgaaninen molekyyli (C57H110O6). Se on triglyseridi, joka koostuu kolmesta rasvahaposta ja glyserolista. Rasvahapot voivat käytännössä olla joko steariinihappoapalmitiinihappoa, tai oleiinihappoa, riippuen hieman valmistustavasta ja lähtörasvoista.

Steariini on polymorfinen aine. Sellaisella on useita erilaisia kidemuotoja, steariinin tapauksessa kolmenlaisia. Rakenteesta riippuen steariinikiteet voivat sulaa jo 54 asteessa, mutta kynttilöissä käytetty steariini kestää noin 70 asteen kuumuuden.

Steariinin valmistuksessa hyödynnetään juuri aineen verrattain korkeaa sulamislämpötilaa sekä hydrolyysiä.

Alla olevassa kuvassa on Goudassa sijaitsevan hollantilaisyhtiön ääriperinteisiä kynttilöitä, mutta kannattaa muistaa, että myös Suomessa on useita kynttilänvalmistajia pienistä käsityöpajoista suurehkoihin vientiyrityksiin – ja näiden kotimaista työtä kannattaa tukea etenkin näin jouluaikaan! 

Suurimpia suomalaisia kynttilätekijöitä ovat "se perinteisin" Havi ja Fiskarsin ruukkikylässä oleva modernimpi Desico. Oitissa toimiva perheyritys Lahtisen vahavalimo paljastaa sivuillaan myös kynttilöidensä koostumuksen! 

Lisätietoja kynttilöiden materiaaleista löytyy myös esim. Kuningaskuluttajan artikkelista.

Muista käydä vilkaisemassa Tiedetuubin joulukalenterin muidenkin luukkujen taa!

Otsikkokuva: Jyväskylän seurakunta / Flickr
Valokuvat alla: FaceMePLS / Flickr

Kuva: FaceMePLS / Flickr