Tuore National Geographicin dokumentti näyttää saarnaamatta, kuinka ilmastomme on viime aikoina muuttunut. Realistiset tulevaisuudenkuvat antavat ajattelun aihetta.

Voit halutessasi lukea ensin laajemman arvostelumme elokuvasta.

Before the Floodissa (2016) katsojaa kuljetetaan aidossa ja mukaansatempaavassa dokumentissa maailmanympärimatkalla. Puolitoistatuntisessa elokuvassa pääsee miettimään Leonardo DiCaprion kanssa, mitä kaikkea ilmastonmuutos on saanut aikaan nyt jo, ja miltä tulevaisuutemme tällä pallolla oikein näyttää. Toivonpilkahduksiakin on – enemmän kuin voisi ehkä olettaa.

Tämä dokumentti ei saarnaa, vaan toteaa. Before the Flood tarjoaa tietoa, mutta ei silti ole mikään selitys- ja käppyrämaratooni "Epämiellyttävän totuuden" tyyliin.

Ilmastonmuutoksen vastaisia toimia käydään läpi kansainvälisten sopimusten tasolta aina yksittäisen ihmisen tekemisiin asti. Pienen mittakaavan asioista annetaan jopa kaksi suositusta:

  1. Äänestä päättäjiä, jotka todella yrittävät tehdä asioita ilmastonmuutosta vastaan. Fossiiliset polttoaineet – suomalaisittain näihin lukeutuu myös turve – tulisi jättää maahan ja niiden tuet saisi lakkauttaa. Puhtaisiin energianmuotoihin pitäisi investoida roimasti. Ehkäpä kaikkein tärkeimpänä tulisi aloittaa hiilipäästöjen verotus.
  2. Pienennä omaa hiilijalanjälkeäsi. Älä kuluta turhaan ja valitse energianlähteesi sieltä puhtaimmasta päästä. Vähennä lihansyöntiä, ja vältä etenkin nautaa. Jos lihaa on pakko syödä, suosi kanaa.

Elokuva on englanninkielinen, eikä suomenkielistä tekstitystä tiettävästi vielä ole tehty.