Koeajo: Onnistuiko Peugeot vihdoin tekemään hyvän auton?
Peugeot e-3008 joutui otsikoihin maahantuojan teknisen hinnoitteluvirheen vuoksi, ja autoa myytiin jopa 14 000 euroa listahintaa halvemmalla. Tällä hetkellä maahantuoja selvittelee, että saako toimitettua autoja virheellisellä hinnalla asiakkailleen. Meille he saivat toimitettua auton testiin.
Julkaistu: 19.01.2025 / Kirjoittanut Jani Ahosola
Renaultin sähkörekka pääsi Lappiin ja takaisin
Renault Trucksin E-Tech T Diamond Echo -sähkökuorma-auton 23 000 kilometriä ympäri Euroopan tehty koeajokiertue huipentui joulukuussa sähköautojen legendaariseen koettelemukseen: ajoon kärryn kanssa Lappiin ja takaisin.
Julkaistu: 19.12.2024 / Kirjoittanut Toimitus
Miten suojata merenalaisia kaapeleita?
Turvallisuusteknologiayhtiö Thales ja FEBUS Optics allekirjoittavat strategisen yhteistyösopimuksen kriittisen merenalaisen infrastruktuurin suojaamiseksi. Tällä voi olla kiinnostusta myös Itämeren maissa viimeaikaisten kaapelirikkojen vuoksi.
Julkaistu: 15.12.2024 / Kirjoittanut Toimitus
Yllätysten joulukalenteri: Tietokonehiiri
Hiiri on edelleen olennainen osa tietokoneilua. Ensimmäisen sellaisen ensimmäinen julkinen esittely tapahtui 56 vuotta sitten 9. joulukuuta 1968.
Julkaistu: 09.12.2024 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Koeajo: Citroën ë-C3 on budjettiratkaisun vallankumous
Tiedetuubin autonurkka avautuu mielenkiintoisella Citroënin uutuudella, ë-C3:lla. Saimme kutsun tutustumaan tähän uutuuteen, ja mehän menimme.
Julkaistu: 07.12.2024 / Kirjoittanut Jani Ahosola
Tällainen on maailman suurin fuusiokoelaitos ITER – tule mukaan kiertokäynnille
Etelä-Ranskassa rakennetaan ITER-fuusiokoelaitosta. On rakennettu jo pitkään, mutta nyt se on valmistumassa.
Julkaistu: 25.08.2024 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Pariisin upean olympiailmapallon tarina
Pariisin olympialaisten avajaiset huipentuivat perjantaina olympiatulen sytyttämiseen, mutta tuli ei olekaan tavallinen, vaan ilmapallon alla.
Julkaistu: 29.07.2024 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Käynti maailman suurimman yleisölle avoimen strategisen ydinsukellusveneen sisällä
Le Redoutable oli Ranskan ensimmäinen ydinohjuksia laukaisemaan kyennyt ydinsukellusvene, joka oli käytössä vuodesta 1971 vuoteen 1991.
Julkaistu: 04.03.2024 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Millennium-palkinto aurinkopaneelipioneerille
Joka toinen vuosi jaettava Millennium-palkinto annettiin tiistaina australialaiselle Martin Greenille, jonka työn tuloksena aurinkokennojenhyötysuhteessa saatiin aikaan huimia parannuksia 1980- ja 1990 -luvuilla. Uusista piipohjaisista kennoista on yli 90 prosenttia ja kaikista kennoista noin 80 prosenttia käyttää nykyisin hänen kehittämäänsä PERC-tekniikkaa.
Julkaistu: 26.10.2022 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Tiedetöppäysjoulukalenteri: 13. Edisonin 10 000 epäonnistumista
Eilisessä Nikola Teslan vähemmän hohdokkaista ideoista kertoneessa kirjoituksessa mainittiin myös hänen kilpailijansa Edison.
Julkaistu: 13.12.2019 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Tiedetöppäysjoulukalenteri: 5. Nollaosoitin
Tony Hoare (kuvassa oikealla) ei ollut pahantahtoinen mies, vaikka hän sai aikaan erään tietokoneajan historian suurimmista ongelmista. Hän halusi ratkaista ongelman, mutta loi samalla uuden, vielä suuremman – tosin se muodostui hankalaksi vasta myöhemmin.
Julkaistu: 05.12.2019 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Ötökkä opettaa kaivosrobotin tekijöitä
Millainen on parhain mahdollinen kaivosrobotti? Kenteis oppia kannattaisi kysyä ötököiltä, jotka tonkivat reippaasti maaperää ja ovat kehittyneet vuosituhansien kuluessa varsin päteviksi kaivajiksi.
Julkaistu: 05.08.2019 / Kirjoittanut Toimitus
Pelkkä valo voi kumota gravitaation
Toistaiseksi ajatus on vielä teorian asteella, mutta tutkijat ovat luottavaisia, että tekniikkaa voidaan soveltaa jopa tähtienvälisten luotainten vauhdittamiseen
Julkaistu: 20.03.2019 / Kirjoittanut Markus Hotakainen
Onnea WWW! CERN juhlii 30-vuotiasta webbiä (video)
Tänään 12. maaliskuuta pidettiin aamupäivällä Euroopan hiukkastutkimuskeskus CERNissä kiinnostava tilaisuus: CERNissä kehitetty World Wide Web täytti 30 vuotta. Juhlaseminaarissa muisteltiin vanhoja ja katsottiin tulevaisuuteen.
Julkaistu: 12.03.2019 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Pian pääsee tekoälyn kyydissä Tallinnaan
Jos Tallinnaan mennessä meno laivan ravintoloissa ja baareissa on toisinaan hieman älytöntä, on onneksi laivan ohjaamossa tilanne aivan toinen. Tallinkin uusimmalla aluksella, Megastarilla, tulee älyä olemaan pian kyydissä jopa tavanomaista enemmän, koska sen avulla testataan ja kehitetään uudenlaisia laivojen autonomisen navigoinnin menetelmiä.
Julkaistu: 04.02.2019 / Kirjoittanut Toimitus
Suomeen havittellaan Euroopan nopeinta supertietokonetta
Mielikuvissa siintää visio, jonka mukaan Suomeen voisi syntyä yksi maailman johtavista datanhallinnan ja laskennan ekosysteemeistä. Se
houkuttelisi tänne muun muassa tutkimusinfrastruktuureja ja datakeskusinvestointeja. Tämä puolestaan lisäisi kotimaisen tutkimuksen kilpailukykyä, työllisyyttä ja talouskasvua.Julkaistu: 29.01.2019 / Kirjoittanut Toimitus
Maailman ensimmäinen miehittämätön rahtilaiva on myös sähkökäyttöinen
Ei ketään komentosillalla! Maailman ensimmäinen automaattisesti kulkeva rahtialus valmistuu vuonna 2020. Norjalaisen Yara Internationalin tilaama alus tekee ensimmäiset matkansa miehistön kanssa, mutta jatkaa seilaamista ihan itseksensä vuodesta 2022 alkaen. Se näyttää tietä tulevaisuuden meriliikenteelle.
Julkaistu: 26.08.2018 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Kajaaniin tulee kiihdyttämö
Tieteen tietotekniikan keskus CSC ja Kajaanin ammattikorkeakoulu aloittavat hankkeen, joka vauhdittaa data-analytiikan hyödyntämistä Kainuun alueen yrityksissä. Data-analytiikan kiihdyttämö -hankkeessa Kainuun alueella toimivat yritykset ja yhteisöt voivat nopeasti kokeilla mitä data-analytiikka voisi heille tarjota ja ottaa käyttöön analytiikkaan perustuvia ratkaisuja.
Julkaistu: 18.08.2018 / Kirjoittanut Toimitus
Video: Täällä syntyi internet (ei siis www, vaan internet)
Julkaistu: 17.08.2018 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Kyllä, uusiutuvilla energialähteillä voidaan kattaa energiantarve
Löydämmekö sijoituspaikkoja kaikille tuuliturbiineille ja aurinkopaneeleille, joita tarvitsemme täyttämään energiantarpeemme? Mitä tapahtuu, kun aurinko ei paista ja tuuli ei puhalla? Horjuttavatko uusiutuvat lähteet sähköverkon tasapainoa ja johtavatko ne sähkökatkoihin?
Julkaistu: 16.08.2018 / Kirjoittanut Toimitus
Kiinnostaako oman Mars-kulkijan rakentaminen? Nasa tarjoaa ohjeet!
Nasa on julkaissut menestyksekkäiden Mars-mönkijöiden "lähdekoodin". Nyt kuka tahansa aiheesta innostunut voi rakentaa oman kulkijansa varsin helposti ja halvalla. Tarvitaan vain taitoa - tai ainakin innostusta.
Julkaistu: 02.08.2018 / Kirjoittanut Jarmo Korteniemi
Jos olet Mansessa, älä pelästy: Pyhäjärvellä on miehittämätön vene koeajossa (ja sitä pääsee katsomaan)
Tampereen teknillinen yliopisto ja Alamarin-Jet Oy koeajavat miehittämätöntä pinta-alusta Pyhäjärven Tampereen puoleisessa päässä tällä viikolla Ratinan suvannon ja Viikinsaaren välisellä reitillä. Koeajoja pääsee myös seuraamaan tästä tiistaista alkaen perjantaihin kello 10–14 Ratinan suvannon etelärannalla Laukonsillan tuntumassa sijaitsevalla maa-asemalla.
Julkaistu: 03.07.2018 / Kirjoittanut Toimitus
Mitä se millennium-palkittu atomikerroskasvatusteknologia on?
Järjestyksessään jo kahdeksas Millennium-teknologiapalkinto annettiin tiistaina 22.5.2018. Sen sai suomalainen Tuomo Suntola, joka kehittämä atomikerroskasvatusteknologia on tieteen ja tekniikan varsinainen monitoimityökalu.
Julkaistu: 25.05.2018 / Kirjoittanut Toimitus
GPS-signaalissa oli selviä poikkeamia Syyrian sotilasiskujen aikaan
Suomalaistutkijat havaitsivat GPS-signaalissa muutoksia USA:n ja sen liittolaisten sotilasoperaation aikana. Se ei ole yllättävää, sillä GPS on alunperin Yhdysvaltain sotilaallinen järjestelmä ja erilaisia poikkeamia normaalista on havaittu aikaisemminkin sotatoimien aikaan.
Julkaistu: 08.05.2018 / Kirjoittanut Toimitus
Uudenlainen ”pehmobotti” liikkuu kuin karvamato
Vieläkä muistat Tanhupallon lemmikin, Karvamadon? Tutkijoiden kehittämää matelevaa matorobottia ei tarvitse vetää narun päässä, se liikkuu ihan itsekseen.
Julkaistu: 22.04.2018 / Kirjoittanut Markus Hotakainen
Jättilaiva lähti kruisailemaan Turusta
Turussa tehty risteilylaiva Mein Schiff 1 lähti maanantaina koeajolle Turun telakalta. Tuoreet kuvat keväisellä merellä lipuvasta laivasta ovat kovin kauniita!
Julkaistu: 18.04.2018 / Kirjoittanut Toimitus
Tekoäly maalasi alastomia ihmisiä – tulos meni "vähän" pieleen
Uhkakuvien mukaan tekoäly tulee ja korvaa monia ammatteja, mutta näyttää siltä, että taiteilijaksi siitä ei ainakaan vielä ole – ellei tavoitteena ole moderni taide tai renessanssitaulujen parodiat.
Julkaistu: 13.04.2018 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Mahtavaa: aurinkokennojen elinikä voidaan jopa kymmenkertaistaa
Aurinkosähkö kasvattaa osuuttaan maailman sähköntuotannossa kovaa vauhtia. Uusia materiaaleja etsitään koko ajan, mutta yhtä lailla olisi tärkeää pidentää kennojen käyttöikää; nyt osa niistä menettää hyötysuhdettaan varsin nopeasti, mikä tekee investoimisesta aurinkokennoihin vähemmän kannattavaa. Suomalaistutkimus haluaakin parantaa kennojen ikääntymisen mittaamista.
Julkaistu: 12.04.2018 / Kirjoittanut Toimitus
Tutkijat kehittivät näkymättömyysviitan – toimii vain infrapuna-alueella
Mitä yhteistä on Hollywood-leffojen dinoilla ja pääjalkaisiin lukeutuvilla kalmareilla? Ne pystyvät katoamaan hetkessä.
Julkaistu: 30.03.2018 / Kirjoittanut Markus Hotakainen
Pomot! Pitäkää kiinni pöydistänne! – Tekoäly tulee nyt myös johtajatasolle
Lapin yliopistossa on otettu askel eteenpäin johtamisen tekoälyn kehityksessä. Henkilöstöjohtamisen avuksi on kehitetty simulaatio, joka analysoi ja neuvoo henkilöstövoimavarojen johtamisessa.
Julkaistu: 27.03.2018 / Kirjoittanut Toimitus
Coloradossa kokeiltiin uutta tekniikkaa – onko fuusiovoimala lähempänä toteutumistaan?
Ydinfuusion kaupallisen hyödyntämisen kohtalo tuntuu olevan jokseenkin sama kuin miehitetyn Mars-lennon: kumpikin on pysyvästi kahden- tai kolmenkymmenen vuoden päässä tulevaisuudessa.
Julkaistu: 20.03.2018 / Kirjoittanut Markus Hotakainen
Auto tappaa 1,25 miljoonaa ihmistä vuodessa – robottiautolle ensimmäinen uhri
Autonomiset autot ovat olleet aiemminkin kolareissa, mutta nyt sellainen on ajanut pahaa-aavistamattoman jalankulkijan päälle ja valitettavasti uhri on menehtynyt.
Julkaistu: 20.03.2018 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Video: Näin Newtonistakin tulee digi
Arkistoja muutetaan digitaaliseen muotoon joka puolella maailmaa – myös Suomessa – mutta Cambridgen yliopiston kirjasto on tehnyt tästä työstä kauniin ja runollisen videon. Itse asiassa video on runo: Imtiaz Dharkerin kirjoittama ‘Digital’
Julkaistu: 13.03.2018 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Apua paukkupakkasiin – litiumakku, joka toimii -70 celsiusasteessa
Viime aikoina Siperiasta henkinyt arktinen ilmamassa on hyydyttänyt yhden jos toisenkin kännykän. Nyt Kiinassa on kehitetty litiumakku, joka antaa virtaa vaikka Oimjakonissa.
Julkaistu: 01.03.2018 / Kirjoittanut Markus Hotakainen
Video: Tämä kello toimii ilman huoltoa 10 000 vuotta
Taas yksi hullu hanke, joka kaikessa kummallisuudessaan on hyvin kiinnostava: kello, jonka suunnitellaan toimivan ainakin 10 000 vuotta.
Julkaistu: 27.02.2018 / Kirjoittanut Toimitus
Keinonäkö etenee – saako silmiä kohta kaupasta?
Ihmissilmä on huippuluokan instrumentti, jos kohta varsinainen näköaistimus syntyykin aivoissa. Keinotekoisen silmän kehittäminen on siksi aikamoinen haaste.
Julkaistu: 24.02.2018 / Kirjoittanut Markus Hotakainen
Ehtymätön luonnonvara – eestaas sahaavasta lämpötilasta saadaan sähköä
Maanantaina yhtä, tiistaina toista, keskiviikkona kolmatta. Suojasäätä ja paukkupakkasia, milloin mitäkin. Ja öisin tietysti kylmempää kuin päivällä.
Julkaistu: 18.02.2018 / Kirjoittanut Markus Hotakainen
Video: Unohda ovia avaava robotti – tässä tulevat slalomrobotit
Etelä-Koreassa on pidetty olympiahengessä samaan aikaan ihmiskisojen kanssa mäkeä laskevien robottien kilpailu. Pyeongchangin sijaan paikka oli lähellä sijaitseva Hoengseong – ja videon perusteella voi todeta, että tässä lajissa ihmiset ovat vielä paljon parempia.
Julkaistu: 14.02.2018 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Salakuvat kertovat: Kiina on onnistunut tekemään superaseen
Pari päivää sitten esiin tulleet valokuvat näyttävät, että Kiina olisi onnistunut tekemään laivaan asennetun raidetykin. Yhdysvalloissa on vastaavaa kehitetty jo pitkään, mutta epäonninen hanke lopetettiin tuloksetta kesken.
Julkaistu: 04.02.2018 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Hyvä kysymys: mitä kaikkea biokomposiiteista voi valmistaa?
Kansainvälinen FibreNet-hanke koettaa kehittää uusia työkaluja ja menetelmiä biokuituja sisältävien tuotteiden ominaisuuksien hallintaan. Kuiduilla on keskeinen rooli siinä, millaisia ominaisuuksia moniin arkipäiväisiin tuotteisiin voidaan kehittää.
Julkaistu: 01.02.2018 / Kirjoittanut Toimitus
Esineiden internet räjäyttää datan määrän – Aallossa koetetaan auttaa
Helposti valmistettavat orgaaniset ohutkalvot voivat säilöä tietoa yli kymmenen vuotta yhdellä muutaman voltin sähköimpulssilla.
Julkaistu: 10.01.2018 / Kirjoittanut Toimitus
Keinonenä kertoo: pian suunnistetaan hajun avulla
Ei enää toimistosokkeloiden ja ostoskeskusten karttakuvien tavaamista! Tamperelaistutkijoiden mukaan voit nimittäin pian haistella tiesi oikeaan paikkaan. Hajupaikannus perustuu paikoille ominaisiin ainutlaatuisiin tuoksuihin.
Julkaistu: 02.01.2018 / Kirjoittanut Toimitus
Ennätystarkka kuva vettä hylkivistä pinnoista
Aalto-yliopiston tutkijoiden kehittämä mikroskopiatekniikka auttaa muun muassa itsepuhdistuvien pintojen kehittämisessä.
Julkaistu: 02.12.2017 / Kirjoittanut Toimitus
Jos olet Slushissa ja tunnet omituista hytinää, saattaa syynä olla 5G
Uutta, huippunopeaa 5G-mobiiliverkkoa on kehitetty hyvin voimakkaasti Oulussa, ja niinpä ei ole yllättävää, että Oulu vie Slushiin aidon 5G:n kansainvälisen teknologiayleisön elettäväksi ja koettavaksi.
Julkaistu: 30.11.2017 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Hyvästi betoni, tässä tulee betoni
Betoni on yllättävän suuri hiilidioksidien päästön lähde. Lisäksi perinteinen betoni on aika hankala materiaali muutenkin. Siksi se kannattaa keksiä uudelleen.
Julkaistu: 11.11.2017 / Kirjoittanut Toimitus
Algoritmi vakoilee sydäntäsi – varoittaa rytmihäiriöstä ennen kuin huomaat mitään
Joka vuosi yli seitsemän miljoonaa ihmistä kuolee sydämen rytmihäiriöihin. Mitä aikaisemmin rytmihäiriöt todetaan, sitä paremmin niitä voidaan hoitaa. Jatkuvasti sydäntä tarkkailevat rannekkeet, kellot ja muut laitteet auttavat rytmihäiriöiden aikaisessa tunnistamisessa, mutta ilman rytmiä analysoivaa algoritmia eivät laitteet toimi lainkaan.
Julkaistu: 24.10.2017 / Kirjoittanut Toimitus
Energia-asiantuntijat väittävät: visiot uusiutuvien energiamuotojen onnelasta täynnä hypetystä
Ilmastonmuutoksen kanssa taistelu voi kärsiä paljonkin, jos takerrutaan vain tuuli-, aurinko- ja vesivoimaan. Näin varoittavat asiaan perehtyneet kriittiset tahot.
Julkaistu: 02.09.2017 / Kirjoittanut Jarmo Korteniemi
Metsähovi viimein Suomen virallisessa ajassa - mittaustarkkuus paranee huimasti
Otaniemi ja Metsähovi on juuri yhdistetty toisiinsa ennennäkemättömän tarkasti. Yhdessä ne pitävät tarkkaa kirjaa Suomen virallisesta ajasta.
Julkaistu: 31.08.2017 / Kirjoittanut Jarmo Korteniemi
Suomen vanhin ydinreaktori pian historiaa - jos STUK hyväksyy purkusuunnitelmat
Otaniemen tutkimusreaktorin purkuprojekti etenee. Samalla saadaan oppia paljon suurempien ydinvoimaloiden purkamista varten. Niistä ensimmäiset tulevat tiensä päähän noin vuosikymmenen kuluttua.
Julkaistu: 29.08.2017 / Kirjoittanut Jarmo Korteniemi
Video: tältä näyttää Hyperloopin kyydissä
Supernopea tunnelijuna Hyperloop otti yhden askeleen lähemmäksi toteutumistaan heinäkuun lopussa, kun laitteen testiversio kiisi 310 kilometrin tuntinopeudella täysikokoisella koeradalla Nevadassa.
Julkaistu: 09.08.2017 / Kirjoittanut Jari Mäkinen