SpaceX laukaisi tänään Falcon 9 -kantoraketin Floridasta, Nasan Kennedyn avaruuskeskuksesta. Kyseessä oli "legendaarinen" alusta 39A, joka tehtiin aikanaan Apollo-lentoja varten, mistä lähtivät matkaan yhtä lukuun ottamatta kaikki miehitetyt kuulennot ja niiden jälkeen avaruussukkulat käyttivät tätä laukaisualustaa.

Yhtiö vuokraa nyt alustaa ja on muuttanut sen sopimaan Falcon 9 -kantoraketille sekä sen tulevalle raskaalle versiolle Falcon 9 Heavylle.

Tänään sunnuntaina 19 helmikuuta tehty ensimmäinen lento sujui täsmälleen suunnitelman mukaan, joskin kyseessä oli jo toinen laukaisuyritys. Lauantaina lähtölaskenta keskeytettiin vain 13 sekuntia ennen lentoon lähtöä toisen vaiheen rakettimoottorin ohjausjärjestelmästä tulleiden omituista telemetriatietojen vuoksi. Mitään vikaa ei kuitenkaan löytynyt, joten laukaisua yritettiin uudelleen seuraavana mahdollisena hetkenä – siis tänään.

Ja kaikki siis sujui erinomaisesti: Dragon-rahtialus lähti matkaan kohti Kansainvälistä avaruusasemaa ja saapuu sinne keskiviikkona, ja lisäksi raketin ensimmäinen vaihe palasi takaisin maan kamaralle – täsmälleen laskeutumisalueensa keskelle.

Paremmin ei olisi voinut mennä!

Yllä olevalla videolla on koko yhtiön suora lähetys laukaisusta tallenteena.

Jos haluat jättää väliin alun esittelyt, niin laukaisu on kohdassa 29.33 (tosin kannattaa alkaa katsoa jo ainakin puolta minuuttia aikaisemmin). 

Ensimmäisen vaiheen häkellyttävän hieno laskeutuminen on kohdassa 37.50 – mutta tätäkin kannattaa katsoa jo hieman aikaisemmin, koska videolähetys laskeutuvasta rakettivaiheesta on näyttävä.