La, 05/11/2013 - 19:25 By Toimitus
Mauna loan obervatorio ja hiilidioksidipitoisuuden kasvu

Mauna Loan havaintoasemalla Havaijilla mitattiin torstaina eräs korkeimmista koskaan saaduista hiilidioksidin pitoisuusarvoista ilmakehässä.

Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA aloitti rutiininomaiset hiilidioksidin päivittäismittaukset vuonna 1958 ja sen jälkeen lukemat ovat kasvaneet 1950-luvun lopun 0,7 ppm:stä viimeisen vuosikymmenen arvoon 2,1 ppm vuodessa. Lyhenne ppm (part per million) tarkoittaa yhtä miljoonasosaa, ja sitä käytetään usein mm. kaasujen pitoisuuksia ilmoitettaessa.

Torstaina 9. toukokuuta Havaijilla sijaitsevan Mauna Loan tulivuoren rinteellä olevalla tutkimusasemalla arvo nousi nipin napin yli 400 ppm:n, mutta päivän keskiarvoksi kirjattiin lopulta "vain" 399,89 ppm.

Jo aikaisemmin viime vuonna 400:n raja meni rikki Alaskassa, ja koska ilmastokierron vuoksi pohjoinen pallonpuoli on aina hieman edellä etelää, on odotettavissa, että pian 400 ppm:n taso saavutetaan myös eteläisellä pallonpuolella. Mauna Loa on maailman pisimpään hiilidioksidimittauksia tehnyt tutkimusasema, joten sen tulokset ovat erityisen kiinnostavia, koska ne näyttävät selvästi hiilidioksidin jatkuvan määrän kasvun.

“Kasvu ei ole mikään yllätys tutkijoille,” sanoi NOAA:n vanhempi tutkija Pieter Tans organisaation julkaisemassa tiedotteessa. "Kaikki todisteet viittaavat siihen, määrän kasvu johtuu hiilen, öljyn ja kaasun polttamisesta tulevista hiilidioksidipäästöistä. Kasvu näyttää vain jatkuvan."

Hiilidioksidi on merkittävin kasvihuonekaasuista, jotka jouduttavat parhaillaan voimakkaasti tapahtuvaa ilmastonmuutosta. Ennen teollista vallankumousta hiilidioksidin määrä ilmakehässä oli keskimäärin 280 ppm. Viimeisten 800 000 vuoden kuluessa määrä on liikkunut 180:n ja 280 miljoonasosan välillä. Vaikka hiilidioksidin määrässä onkin tapahtunut muutoksia vuosituhansien kuluessa, muutos ei ole ollut koskaan yhtä voimakas: nyt määrä kasvaa 100 kertaa nopeammin kuin edellisen jääkauden loppuessa, jolloin historiallisesti muutos oli suuri. Käytännössä kaikki tutkijat ovat sitä mieltä, että hiilidioksidin määrän kasvu johtuu ihmisen toiminnasta ja ennen kaikkea fossiilisten polttoaineiden käytöstä.

Hiilidioksidi säilyy ilmakehässä ja merissä tuhansia vuosia, joten nyt tapahtuvilla muutoksilla on hyvin pitkäkestoisia seurauksia.

Kuvat: NOAA