Atacaman autiomaan harvinainen kukkaloisto on upeimmillaan

La, 10/31/2015 - 13:13 By Jari Mäkinen

Päivän kuvaMaapallolla on elämää käytännöllisesti katsoen joka puolella merien syvänteistä jäätiköiden kautta yläilmakehässä leijaileviin mikrobeihin. Myös autimaan kuolleelta näyttävällä pinnalla on elämää: pieniä hyönteisiä, niitä syöviä eläimiä sekä kitukasvuista kasvillisuutta. Ja vaikka pinnalla ei olisi näkyvissä muuta kuin hiekkaa ja kiveä, on sielläkin todennäköisesti siemeniä.

Ne odottavat hiekan seassa vain hieman vettä ja sopivaa hetkeä, jolloin ne heräävät henkiin ja alkavat kasvaa.

Kun kuiva autiomaa purskahtaa henkiin ja muuttuu vehreäksi kukkamereksi, on näky uskomattoman kaunis. Monilla maailman aavikoilla näin käy aina keväisin, mutta osassa autiomaista tapaus on hyvin harvinainen.

Tällainen paikka on Chilen ja Perun alueelle levittäytynyt Atacaman autiomaa Etelä-Amerikan länsipuolella. Atacama on eräs maapallon kuivimmista paikoista, eikä osassa aavikkoa ole satanut tippaakaan kirjoitetun historian aikana. Vain Etelämantereella on kuivempaa kuin Atacamassa.

Viime maaliskuussa, kun eteläisellä pallonpuolella oli syksy, satoi Atacamassa laajalti. Osissa autiomaata saatiin ensimmäiset vesipisarat miesmuistiin ja paikoitellen kaatosade huuhtoi kuivaa hiekkapintaa. Se on harvinaista, mutta ei suinkaan tavatonta: kun Atacamassa kulkee, näkee lähes kaikkialla kukkuloiden rinteillä uomia, jotka ovat syntyneet sadeveden juostessa alaspäin kohti alankoalueita. Atacaman laajat suolajärvet ovat saaneet siten vetensä – kuten myös kaikki rikkaat mineraalinsa, kun vesi on liuottanut maaperää.

Kiitos (jos niin voi sanoa) voimakkaan El Niñon ja viimesyksyisten runsaiden sateiden, on maaperä monissa paikoin Atacamaa nyt keväällä suosiollinen harvinaislaatuisen upealle kukkaloistolle. Autiomaan reunoilla kukka-aika on jokakeväinen värien täyttämä hetki samaan tapaan kuin ruska Suomessa, mutta monien mielestä koskaan aikaisemmin ei tapaus ole ollut niin upea kuin nyt.

Siksi päivän kuvassa Atacaman harvinaisia kukkia. Lisää komeita kuvia on chileläisen La Nación -lehden sivuilla.

Sateet eivät ole kuitenkaan olleet kaikkien mieleen. Kaatosateet saivat aikaan suuria tuhoja tulvineen, ja lisäksi Chilessä olevien jättiteleskooppien käyttäjät eivät olleet innoissaan, kun harvinaislaatuisen usein pilvet peittivät taivaan tai ilmassa oli kovasti havaintoja häirinnyttä kosteutta.

Kukkia katsomaan?

Jos haluat käydä katsomassa kukkimaan heräävää autiomaata, sen voi tehdä myös lähempänä: esimerkiksi Etelä-Afrikassa vain parin tunnin ajomatkan päässä Kapkaupungista on aavikkoa kukkineen. Atacamaan pääsee myös matkaamaan kätevästi Santiagon kautta, mutta paras aika saattaa olla jo ohitse perille päästessä.

Samoin Australian autiomaat heräävät keväisin kukkimaan ja viime vuosina tapaukset ovat olleet komeampia kuin pitkiin aikoihin.

Mikäli nyt äkkilähtö autiomaakukkia katsomaan ei onnistu, niin todennäköisesti ensi helmikuussa jälleen Israelin Nagevin autiomaa herää kukkimaan. Toivottavasti silloin poliittinen tilanne on siellä jo parempi.

Alla on vielä Álef Libera -kanavan video Atacamasta: