Avaruusmyrsky voi alkaa minä hetkenä hyvänsä

Ma, 02/15/2016 - 19:58 By Jari Mäkinen
Ennuste revontuliovaalista täksi illaksi


Ei paniikkia: minkäänlaista kaaosta ei ole tiedossa, vaan ainoastaan tavallista häiriöisempää magneettista menoa lähiavaruudessa. Ja bonuksena voi olla kauniita revontulia!


Ilmatieteen laitoksen tänään annettu avaruussääarvio toteaa, että Auringosta helmikuun 11. päivänä lähtenyt massapurkaus ilmeisesti osui Maahan maanantaina aamulla Suomen aikaa mutta toistaiseksi geomagneettiset vaikutukset ovat jääneet vähäisiksi.

Joka tapauksessa odotettavissa on magneettikentän häiriöitä illan ja yön aikana, joten revontulien todennäköisyys myös Lappia etelämpänä on arvioitu kohtalaiseksi.

Otsikkokuvana oleva tuore NOAAn avaruussäätoimiston revontuliovaalimalli näyttääkin tukevan tätä ennustetta: jopa eteläisessä Suomessa ja vastaavilla seuduilla saattaisi näkyä revontulia.

Näkyminen tosin on hieman kyseenalaista, koska pilvet peittävät käytännössä koko maata, eikä tilanne juuri näytä helpottuvan yön kuluessa.

Tosin säätilanne niin täällä Maan pinnalla kuin taivaallakin näyttää muuttuvan revontulten katselemisen kannalta suotuisammaksi lähipäivinä. Pilvet kaikkoavat ja Maa on siirtymässä nopeamman aurinkotuulen vaikutuspiiriin, joten revontulia saattaa ilmetä myös viikolla. 

Seuraamme tilannetta...