Huono päivä avaruuslennoille: eilen räjähti toinenkin raketti

Pe, 09/02/2016 - 10:12 By Jari Mäkinen

Virallisia tietoja odotellaan, mutta nähtävästi myös kiinalainen kantoraketti koki kovia eilen: kaukokartoitussatelliittia kuljettanut raketti syöksyi todennäköisesti alas.

Kiina suoritti eilen Long March-4C (Pitkä Marssi 4C) -kantoraketin laukaisun Taiyuanin laukaisukeskuksesta klo 21.53 Suomen aikaa illalla, mutta raketin kuljettama Gaofen-10 -kaukokartoitussatelliitti ei ilmaantunut kiertoradalle.

Sen sijaan twitterissä julkaistiin kuvia maahan pudonneista kantoraketin osista:

Laukaisun epäonnistumisesta ei toistaiseksi ole saatu ilmoitusta, mutta se näyttää todennäköiseltä. Maapalloa kiertäviä kohteita kartoittavat suurvallat ilmoittavat lähes välittömästi uusista kiertoradalle ilmaantuneista satelliiteista sekä niitä kuljettaneista rakettivaiheista, mutta nyt laukaisun jälkeen ei kiertoradalle ole päätynyt mitään.

Netissä kiertäviin rakettiromukuviin tulee toisaalta suhtautua varauksella, koska niitä on julkaistu aikaisemminkin, eikä niiden ajasta tai paikasta ole selvyyttä. Lisäksi normaalistikin onnistuneissa laukaisuissa Kiinassa osa rakettivaiheista putoaa kiinteälle maalle – jopa lähelle asutuskeskuksia.

Mikäli onnettomuus on tapahtunut, on se ensimmäinen kiinalaisraketin epäonnistuminen sitten vuoden 2013. Samalla se olisi ensmmäinen tämän jo 20 laukaisua tehneen kantorakettiversion onnettomuus.

Odottelemme lisätietoja...