Ke, 01/11/2017 - 00:24 By Toimitus

Tiedetuubin lukijoiden joukossa on monia valokuvausta harrastavia, ja myös koko joukko konkareita, jotka muistavat analogisen filmin. Ja etenkin Kodakin Ektachromen. Nyt se tulee takaisin.

Kodak oli aikanaan eräs valokuvausfilmien suurvalmistajista, ja sen logo koristi lähestulkoon kaikkia turistimyymälöitä ympäri maailman.

Digikameroiden myötä kuitenkin perinteisten filmikameroiden käyttö väheni siinä määrin nopeasti, että filmien myynti romahti ja niistä tuli harvinaisuuksia. Itse asiassa Kodak lopetti kokonaan diafilmien tekemisen vuonna 2012 ja on valmistanut sen jälkeen vain vähäisiä määriä värinegatiivifilmejä.

Perinteisellä filmillä on kuitenkin edelleen ystävänsä ja sillä on myös paljon etuja edistyneisiinkin digikameroihin verrattuna. Värit ovat filmissä edelleen omaa laatuaan, minkä lisäksi paraskaan sähkökamera ei pysty resoluutiollaan filmin raekokoon.

Kun mukaan laskee vielä retrovillityksen, on filmin kysyntä lisääntynyt, ja siksi Kodak on päättänyt aloittaa uudelleen klassikon, Ektachrome E100:n valmistuksen. Julkistus tehtiin viime viikolla CES 2017 -kulutuselektroniikkamessuilla Las Vegasissa.

Saataville se tosin tulee vasta loppuvuodesta.

Filmi soveltuu parhaiten päivänvalossa kuvaamiseen, ja kuten aikanaan, sille luvataan tarkka värivaste, hyvä kontrasti ja pieni raekoko. Diafilmi, tai tarkemmin värikääntöfilmi,  on helppo skannata, ja luonnollisesti diaprojektorilla heijastetut filmikuvat ovat paljon parempia irti kuin videotykillä heijastetut digikuvat.

Kodak lupaa filmiään 35-millisenä 36 kuvan rullana, ja sitä aiotaan valmistaa myös viime vuonna esiteltyä Super 8 -formaatin elokuvakameraa varten.

Kuva: flickr / Judit Klein