Ma, 10/05/2015 - 10:18 By Jari Mäkinen
Nobel-mitali

Tämän vuoden Nobel-palkinnot julkistetaan tällä viikolla ja show pyörähtää käyntiin tänään lääketieteen palkinnon julkistamisella. Perinteiseen tapaan nimi kerrotaan aikaisintaan klo 11:30 Ruotsin aikaa ja toisinaan voittajaa pohditaan viime hetkeen saakka, ja julkistus lykkääntyy vähän. 

Lääketieteen palkinnon saajan ilmoittaa Urban Lendahl, tästä palkinnosta vastaava sihteeri Nobel-komiteassa. Suomen aikaa ilmoitus tapahtuu aikaisintaan klo 12:30.

Huomenna tiistaina klo 12:30 (aikaisintaan) on luvassa fysiikan palkinnon voittajan tai voittajien ilmoittaminen. Niistä kertoo Göran K. Hansson, Ruotsin kuninkaallisen tiedeakatemian pysyvä sihteeri.

Keskiviikkona kerrotaan kemian palkinnon saajat, ja näistä tietoa odotetaan klo 12:45 alkaen. Jälleen ilmoituksen tekee Göran K. Hansson.

Torstain lepopäivän jälkeen perjantaina klo 12:00 huomio kääntyy Norjaan, sillä silloin Kaci Kullmann Five, Norjalaisen Nobel-komitean puheenjohtaja kertoo rauhanpalkinnon saajan.

Talouspalkinnon saaja ilmoitetaan viikon kuluttua maanantaina 12. lokakuuta klo 14 Suomen aikaa (aikaisintaan), ja tämänkin kertoo meille vanha tuttu Göran K. Hansson.

Joukosta puuttuu vielä kirjallisuuden Nobel-palkinto, jonka saajasta Ruotsin akatemia ilmoittaa myöhemmin.

Lääketieteen Nobel-palkinnosta

Tänään siis jaetaan lääketieteen palkinto ja tähän mennessä kaikkiaan 105 henkilöä on saanut tämän arvostetun palkinnon vuosien 1901 ja 2014 välillä. Palkittujen keski-ikä on 58 vuotta, ja nuorin oli Frederick G. Banting, joka vuonna 1923 sai palkintonsa insuliinin löytämisestä vain 32-vuotiaana.

Tilastojen mukaan vain 11 naista on saanut tähän mennessä Nobelin lääketieteen palkinnon. 

Vain 38 kertaa palkinto on annettu yhdelle ainoalle henkilölle, joten on varsin todennäköistä, että etenkin nykyisenä ryhmätyöaikana tälläkin kertaa palkinnonsaajia on useampia.

Lue lisää Nobel-palkintojen historiasta täältä: Tylsän insinöörin himoitut palkinnot.