Lego

LEGO-kiihdytin

Pe, 11/28/2014 - 18:48 By Jari Mäkinen
LEGOkiihdytin

Tiedetuubi oli pitkälti toista päivää poissa linjoilta, koska yksinkertaisen vian löytämiseen ja korjaamiseen meni aika tavalla aikaa. Kun siis on pari päivää (ja melkein yönkin) viettänyt tietokoneruudun ääressä, kaipaa jotain aivan muuta tekemistä.

Onneksi sitä on tarjolla: Jason Allemann on rakentanut LEGO-palikoista toimivan hiukkaskiihdyttimen, ja hän kertoo alimpana olevassa videossa myös sen tekemisestä. Ylemmässä videossa on puolestaan kivasti toteutettu pieni tarina.

Varsin mainio ajatus, etenkin kun kiihdytin toimii oikeasti! No, lähes valon nopeudella lentävän protonisuihkun sijaan kiihdyttimessä pyörii myös protoneita kovasti sisältävä kuula, jonka nopeus on parhaimmillaan 12 kilometriä tunnissa.

Laite on kerrassaan mainio ja osoittaa hyvin, miten LEGO-palikat ovat monikäyttöisiä ja luovuutta virittäviä. Kiihdyttimestä voi luonnollisesti tehdä omia versioitaan, mutta tämän tarkemmat rakennusohjeet ovat täällä: http://jkbrickworks.com/particle-accelerator-instructions/

Jason kertoo kiihdyttimestä:

Lisää LEGO-rakennusideoita on täällä: https://ideas.lego.com/projects (kiihdytin on numero 86253).

Rakenna oma jättiläisteleskooppisi

Ma, 09/22/2014 - 18:48 By Jari Mäkinen
Lego-EELT

Näillä näkymin vuonna 2024 valmistuva maailman suurin optisen tähtitieteen havaintolaite, eurooppalainen Extremely Large Telescope (E-ELT), eli jättimäisen suuri teleskooppi, on parhaillaan jo tekeillä Chilessä, Atacaman autiomaassa, kun sen sijoituspaikan Cerro Armazonesin huippua ollaan tasaamassa rakennustöiden aloittamista varten. Teleskooppia on tekemässä ESO, Euroopan eteläinen observatorio, jonka jäsenmaa myös Suomi on.

Vaikka 39-metrisellä peilillä varustettu jättiläinen on olemassa toistaiseksi vain suunnitelmissa, valmistui siitä tehty varsin jännittävä pienoismalli nyt syyskuussa. 5274 Lego-palikasta (tai täsmälleen sanottuna LEGO© -osasta) tehty pienoismalli luovutettiin eilen ESOn pääjohtajalle ja se tullaan laittamaan esille ESOn pääkonttorin viereen tekeillä olevaan vierailijakeskukseen.

Mallin on rakentanut hollantilainen tähtitieteilijä Frans Snik. Käytännössä koko viime kesän kestänyt rupeama maksoi Snikille noin 600 euroa osina, jotka hän tilasi bricklink -nettikaupasta. Apuna suunnittelussa Snik käytti ldraw- ja bricksmith-ohjelmia ja tuloksena on komea ja monilta osin toimiva mallikappale E-ELT:stä mittakaavassa 1:150.

Työnsä aikana Snik kirjasi työvaiheet ja materiaalit ylös, joten kuka tahansa pystyy nyt tekemään oman jättiläisteleskooppinsa näillä helpoilla ohjeilla ja osalistauksella. Aikaa rakentamiseen menee useampi päivä, tosin siitä voi hieman nipistää jättämällä pois esimerkiksi pihalla olevan kuorma-auton ja suoraviivaistamalla viiden peilin rakennetta. Ohjeiden mukaan peilitkin kootaan osista hyvin tarkasti oikean kaltaisiksi, paitsi luonnollisesti optisen lasin sijaan materiaalina ovat muoviosat. Samoin havaintolaitteet ja ohjaustähtilaser kuuluvat mukaan ohjepakettiin.

Mikäli ohjeista jotain jää epäselväksi, niin malliin voi käydä tutustumassa Münchenin luona Garchingissa – mutta valitettavasti vasta vuonna 2017, kun ESOn huima Supernova-rakennus planetaarioineen ja näyttelyineen avautuu.