Lauantaina Maan ohi sujahtaneesta ”kallokomeetasta” on julkaistu uusia kuvia. Lähimmän ohituksen aikana sen etäisyys oli vain noin 480 000 kilometriä, joten tutkahavaintojen avulla kappaletta pystyttiin kartoittamaan suurella tarkkuudella.
"2015 TB145:n tutkakuvissa erottuu alueita, joita ei ole aiemmin nähty. Niillä on syviä kuoppia, kirkkaita pisteitä, jotka saattavat olla kivenjärkäleitä, sekä muita mutkikkaita yksityiskohtia, jotka ovat kenties harjanteita", arvioi Lance Benner NASAn Jet Propulsion Laboratorysta (JPL).
Uudet tutkakuvat perustuvat havaintoihin, joita kappaleesta tehtiin kahdella suurella radioteleskoopilla. Tutkasignaalit lähetettiin NASAn seurantaverkostoon kuuluvalla Goldstonen 70-metrisellä antennilla, ja ne vastaanotettiin Green Bankin 100-metrisellä antennilla. Parhaimmillaan erotuskyky oli neljä metriä pikseliä kohti.
Kuvasarjan koostamiseen käytetyt tutkahavainnot tehtiin lauantaina, kun 2015 TB145 oli lähestymässä Maata. Havaintojen tekemiseen kuluneiden 12 minuutin aikana kappaleen etäisyys pieneni 710 000 kilometristä 690 000 kilometriin.
Seuraavan kerran 2015 TB145 palaa Maan tietämille syyskuussa 2018, mutta ohitus ei ole kovin likeinen: etäisyyttä on silloin 38 miljoonaa kilometriä.
Uusista kuvista kerrottiin JPL:n uutissivuilla.
Kuva: NASA/JPL-Caltech/GSSR/NRAO/AUI/NSF