Musta aukko muistuttaa tikkataulua

Pe, 07/10/2015 - 11:08 By Markus Hotakainen

Kesäkuun 15. päivänä NASAn Swift-satelliitti havaitsi taivaalla harvinaisen purkauksen. Joutsenen tähdistön suunnassa sijaitseva V404 Cygni on kaksoisjärjestelmä, jossa musta aukko ja auringonkaltainen tähti kiertävät toisiaan. 

Toisinaan aineen syöksyminen mustaan aukkoon saa aikaan purkauksen, joka näkyy röntgenalueella. Edellisestä on aikaa jo yli neljännesvuosisata, mutta ensimmäinen purkaus sitten vuoden 1989 ei ollut tässä omituisinta.

Kun tähtitieteilijät tarkkailivat purkauksen kehittymistä, kirkkaan röntgenkohteen ympärille alkoi syttyä samankeskisiä renkaita. Kesäkuun lopussa kohde muistutti kesämökin seinällä roikkuvaa tikkataulua. Renkaat laajenivat ja pian ne olivat näennäiseltä kooltaan samaa luokkaa kuin täysikuu. 

Ilmiö johtuu "röntgenkaiusta". Mustaan aukkoon syöksyvän kuuman aineen lähettämä säteily leviää joka suuntaan ja heijastuu avaruudessa olevista pölypilvistä. Heijastunut säteily kulkee pidemmän matkan kuin suoraan kohteesta tuleva, joten Maahan saakka se saapuu hieman myöhemmin. Siksi heijastumat näkyvät hiljalleen laajenevina renkaina.

 

V404 Cygnin etäisyys on noin 8 000 valovuotta ja sen säteilyä heijastavat pölypilvet ovat 4 000–7 000 valovuoden etäisyydellä Maasta. Pilvistä heijastuva säteily on peräisin 26. kesäkuuta tapahtuneesta voimakkaasta räjähdyksestä, joka liittyy aiemmin alkaneeseen purkaukseen.

Renkaiden laajenemista seuraamalla tutkijat saavat tietoa avaruuden pölypilvistä, jotka muuten pysyttelevät näkymättömissä. Samalla heijastumat kertovat purkauksen yksityiskohdista ja etenemisestä.

Röntgenrenkaista kerrottiin NASAn uutissivuilla.

Kuvat: NASA Scientific Visualization Studio (Kuu)/Andrew Beardmore (University of Leicester)/NASA/Swift (V404 Cygni)