Ajelehtiva avaruusasema sai aikaan hämmennystä: "Menee liian nopeasti!"

Viikko sitten seurasimme kiinalaisen Tiangong-1 -avaruusaseman kohtaloa. Hylätty asema oli putoamassa alas kiertoradalta, koska lennonjohto oli menettänyt sen hallinnastaan eikä kyennyt enää pitämään sitä radallaan. Samaa voi sanoa tapauksen käsittelystä mediassa – paitsi että se lähti aivan omille teilleen.

Tapaus oli luonnollisesti huomion kohteena kaikkialla maailmassa, koska kukaan ei osannut sanoa tarkasti milloin ja minne kookas asema putoaa. Myös Suomessa aiheesta tehtiin paljon  juttuja, mutta niiden joukossa oli varsin paljon sellaisia, joita lukiessa saattoi vain miettiä mitä kirjoittajat olivat ajatelleet – vai olivatko mitään.

Osa jutuista meni jopa niin pieleen, että taannoinen Vastuullisen journalismin kampanja tuntui saman tien jääneen unohduksiin. Sen mukaanhan yleisölle tulee tarjota tosiasioihin perustuvia juttuja, eikä yleisöä saa johtaa harhaan. Kuten kollegani Markus Hotakainen totesi maanantaina julkaistussa Suomen Kuvalehden kolumnissaan, kävi juuri päinvastoin: "Joko kampanja oli unohdettu saman tien tai se ei koskenut lainkaan tiedejuttuja".

Huuhaatutka: "Uskomaton zoom-objektiivi"

Ti, 07/21/2015 - 12:05 By Jari Mäkinen

Ilta-Sanomat kirjoittaa tänään NASAn DSCOVR-avaruusaluksen lähettämästä "ensimmäisestä" (siis NASAn juuri julkaisemasta, mutta ei suinkaan ensimmäisestä) kuvasta ja mainitsee jo otsikossa, että "DSCOVR-satelliitilla on uskomaton zoom-objektiivi". 

Kyseinen "objektiivi" on EPIC-kameralaitteisto, joka kuvaa maapalloa kymmenellä eri aallonpituusalueella ja sen kuvakentän koko on 0,61°. Siinä ei ole siis zoomia, eli sen polttoväli ei muutu. Sen sijaan NASAn julkaisemassa videossa on kyllä kuvaa suurennettu, eli näyttää siltä, että kuva zoomautuisi. Avaruuslaitteissa ei oikeastaan koskaan käytetä zoomia, koska se lisää kameran monimutkaisuutta (ja siten vikaherkkyyttä) ja sellaisen valovoima on huonompi kuin kiinteäpolttovälisen objektiivin.

Tämä on jälleen hyvä esimerkki siitä, että juttuja tehdessä kannattaisi tarkistaa mitä kuvassa oikein näkyy ja mitä sillä halutaan sanoa. Nyt asia ei ollut sinänsä olennainen, sillä kuvassa näkyy vain maapallo koko komeudessaan jotakuinkin sellaisena kuin ihmissilmä sen näkee, ja kuvaa vain suurennetaan siten, että Maa laajenee ja kuva tarkentuu. Sen sijaan monasti NASAn ja muidenkin tiedotteiden kuvissa on väärävärikuvia tai piirroksia, joiden kuvitellaan olevan oikeita.

Jutussa on myös toinen kohta, joka tökkii ainakin avaruusfriikkiä: lause "Avaruuden tutkimus etenee hurjaa vauhtia teknologian kehittyessä" pitää toki paikkansa, mutta tässä tapauksessa se on hieman hassu, koska kohteena kuvassa on avaruuden sijaan maapallo ja DSCOVR:n kameralaitteisto on toki hyvä sekä edistyksellinen, mutta ei mitenkään mullistava.

DSCOVR sijaitsee 1,5 miljoonan kilometrin päässä maapallosta ns. Lagrangen pisteessä, mikä jutun antaman kuvan mukaan on hyvin kaukana. Hupaisaa sinänsä, että juuri eilen monet mediat (mm. IS) kirjoittivat aivan maapallon läheltä kulkeneesta "suunnattoman arvokkaasta platinaa sisältävästä" asteroidista, jonka etäisyys oli lähimmillään "vain" 2,4 miljoonaa kilometriä.

Huuhaatutka: "Viranomaiset huolissaan"

Ma, 07/20/2015 - 13:21 By Jari Mäkinen

Nähtävästi STT on tänään kertonut tuoreista Philae-laskeutujaa koskevista uutista, koska useat mediat kertovat asiasta. Yleisesti ottaen jutut ovat ihan ok, paitsi että termeissä on hieman heittoa ja lisäksi otsikot sekä sanakäänteet laajemminkin ovat aikamoisen lennokkaita. 

Jännimmän otsikon (mikä silmiimme on juttulistauksissa sattunut) veti Keskisuomalainen, jonka mukaan "Philae-laskeutuja hiljeni komeetan pinnalla - viranomaiset huolissaan".

Laskeutujaa hallinnoivat Saksan ilmailu- ja avaruushallinnon DLR:n, Euroopan avaruusjärjestön ESAn sekä Ranskan avaruustutkimuskeskus CNESin työntekijät yhteistyössä esimerkiksi Suomessa Ilmatieteen laitoksella olevien tutkijoiden kanssa, enkä ole aivan selvillä kaikkien henkilöiden työsuhteiden yksityiskohdista, mutta joukon nimeäminen "viranomaisiksi" on aika kaukaa haettua – etenkin kun tämä viittaa siihen, että maamme viranomaiset olisivat huolissaan laskeutujan meille aiheuttamasta mahdollisesta uhasta. 

Vaikka tämä asia on siis tulkinnanvatainen, on jutun jokaiseen kolmeen lauseeseen saatu mahtumaan useita virheitä tai epätarkkuuksia. Mutta STT:n juttua näkemättä on vaikea sanoa johtuuko tämä alkuperäisestä tekstistä vai sen lyhentämisestä.

Päivitys: mm. Ilta-Sanomat kertoo myös asiasta samoin sanakääntein, joten STT:n juttu lienee ainakin "osasyyllinen".

Huuhaatutka: "Avaruustutkimusasemalla havaittiin"

Pe, 07/17/2015 - 23:10 By Toimitus

Verkkojulkaisu Mato78 kertoo kiitettävän usein ja hyvin käännetyin artikkelein avaruustutkimuksesta, mutta varsin usein termit heittävät häränpyllyä. Esimerkiksi jutussa Euroopan avaruusjärjestön Gaia-avaruustutkimusasemalla havaittiin isompaa kumppaniaan syövä valkoinen kääpiö jo otsikon sana "avaruustutkimusasema" herättää pientä hihitystä.

Gaia on muutamia metrejä kanttiinsa oleva isommalla aurinkosuojalla varustettu avaruusteleskooppi, jonka nimittäminen kieltämättä hieman vaikeaa, sillä se ei oikeastaan ole satelliitti klassisessa mielessä, eikä luotainkaan, ja englanniksi osuvin sana "spacecraft", eli "avaruusalus", yhdistetään usein miehitettyihin avaruuslentoihin. Mutta Gaian nimittäminen asemaksi on vielä enemmän epätarkkaa, joten kenties "avaruustelekooppi" tai tähtitieteellinen observatorio voisivat olla parempia.

Sen sijaan myöhemmin jutussa oleva "binäärijärjestelmä" on selvällä suomella kaksoistähti, ja sen sijaan että Gaia "sijoittuisi" L2-pisteeseen, on se ollyt siellä jo alkuvuodesta 2014 alkaen.

Näitä kauneusvirheitä lukuun ottamatta Mato78 kääntää juttunsa kiitettävän hyvin verrattuna moniin muihin medioihin!

Huuhaatutka: "Merenpohjasta löytyi jotain uskomatonta"

Ti, 07/14/2015 - 11:10 By Jari Mäkinen

Uusi Suomi kertoi 13.7. Tyynen valtameren pohjasta löytyneistä tulivuorista. Jutussa sinällään ei ole mitään vikaa, mutta otsikko ampuu reippaasti ylitse, sillä alueelta on tunnettu aikaisemmin monenlaisia muodostelmia meren pohjassa. 

Kenties parhaiten asian tiivisti juttua kommentoinut lukija Tuure Nyqvist:

"Niin, meribiologian tutkija kertoi ällistyneensä löydöstä totaalisesti. Mitä tästä opimme. Kantsis olla myös geologi matkassa ja lisäksi ehkä vielä myös psykiatri kaiken varalta.

Onhan siellä heti Filippiinien itäpuolella yli 11 000 metrin syvännekin. Mutta onkohan sitten koko Australia vajoamassa, kun sen laatan reuna on jo niinkin syvällä. No, ehkä 50 Mvn. kuluessa."

Uusi Suomi: Merenpohjasta löytyi jotain uskomatonta – Professori ällistyi: ”Mitä ne tekevät siellä?”

Huuhaatutka: "Luotain ... päättää aurinkokunnan kartoituksen"

Ti, 07/14/2015 - 11:03 By Jari Mäkinen

HS kirjoittaa tänään Pluto-juttunsa otsikossa, että New Horizons -luotaimen Pluto-ohilento päättää aurinkokunnan tutkimuksen. Tekstissä tosin tarkennetaan, että "Aurinkokunnan isot kohteet on nyt kartoitettu". 

Aurinkokunnan kartoitus ei kuitenkaan (toivottavasti) pääty tähän, etenkin kun isojakin kohteita riittää vielä kartoitettaviksi. Planeettoja ja sellaisiksi aikanaan luokiteltuja tosin ei tämän jälkeen enää ole uusina taivaankappaleita tutkittaviksi – joskin tämänkin ohilennon jälkeen Plutoakin haluttaisiin kartoittaa paremmin ja tarkemmin (Kuiperin vyöhykkeen kappaleet, Eris, Makemake, Haumea, Sedna, Orcus...).

Myös niiltä Pluton ja Kharonin alueilta, joilta nyt ei saada kunnolla tietoja, olisi joskus tulevaisuudessa hyvä saada kuvia!

Juttu kertoo lievien epätarkkuuksien lisäksi täysin virheellisesti New Horizons-luotaimen ohittaneen Neptunuksen. Luotain ohitti vain Jupiterin matkallaan kohti aurinkokunnan ulko-osia ja Plutoa.

Päivitys 14.7. klo 17:20: Juttua on päivitety, mutta senkin mukaan kartoitus on saatu päätökseen".

Huuhaatutka: "Pluto-kääpiöplaneetan löytäjän jäännökset matkaavat NASAn New Horizons -luotaimen mukana"

Ti, 07/14/2015 - 07:13 By Jari Mäkinen

mBnet laittaa sinänsä hyvän, tosin kovin lyhyen juttunsa otsikossa mutkat kovin suoraksi: "Pluto-kääpiöplaneetan löytäjän jäännökset matkaavat NASAn New Horizons -luotaimen mukana" antaa ymmärtää, että Pluton löytäjän Clyde Tombaughin maalliset jäännökset (luineen kaikkineen?) olisivat kaikki pikkuluotaimen mukana, vaikka kyydissä on vain 28 grammaa tuhkaa.

mBnet: Pluto-kääpiöplaneetan löytäjän jäännökset matkaavat NASAn New Horizons -luotaimen mukana

Huuhaatutka: "New Horizons lähetti uutta kuvaa kääpiöplaneetan kuusta"

Ma, 07/13/2015 - 18:32 By Jari Mäkinen

Nettilehti Mato78 jatkaa ylimalkaisesti suomennettujen tiedejuttujensa sarjaa uutisoimalla "uusista" Pluto-luotaimen lähettämistä kuvista. Jutussa sinällään ei ole muuta vikaa, kuin se, että uudet kuvat olivat jutun julkaisun aikaan jo kovasti vanhoja. Se ei ole ihmeellistä, jos lähteinä ovat jutut, jotka ovat käyttäneet lähteinään asiasta kertovia juuttuja ties monennessa polvessa.

Mato78: New Horizons lähetti uutta kuvaa kääpiöplaneetan kuusta