Android tulee autoon

Android autoon
Android autoon

Älykännyjen käyttöjärjestelmät ovat valtaamassa ympärillämme olevia laitteita yhä enemmän, ja ensimmäisenä ne tulevat autoihin. Eli kun lähdet liikkeelle autolla, käynnistät auton, laitat kännysi kiinni siihen piuhalla (tai bluetooth-yhteydellä) ja lähdet vasta sitten liikkeelle.

Niinpä Google esitteli eilen oman, Applen aiemmin julkistaman systeemin kaltaisen autoihin suunnatun käyttöjärjestelmänsä parhaillaan meneillään olevassa Android-sovelluskehittäjille suunnatussa I/O -tapahtumassa.

Android-käyttöjärjestelmää ja esimerkiksi Googlen karttasovelluksia on jo voinut jonkin aikaa käyttää muutamiin autoihin valmiiksi kojelautaan asennetuissa laitteistoissa Google Now -palveluna, mutta Android Auto laajentaa Androidin kattamaan laajemmin auton näyttöihin ja toimintojen ohjaamiseen.

Android Auto on ääniohjattava ja esittelytilaisuudessa Google esittelikin innokkaasti sitä, miten laitteistoa voi hallita puhumalla. Systeemi on räätälöity toimimaan yhdessä auton viihdejärjestelmän kanssa musiikin soittamiseen, liikennetietojen seuraamiseen ja navigointiin, joista jokaiselle on näytössä myös oma symbolinsa – äänen lisäksi laitetta voi luonnollisesti ohjata kosketusnäyttöä tökkimällä. Android Auto reagoi toimintapyyntöihin ja vastaa Google Mapsien navigointitoiminnan kaltaisella robottiäänellä.

Laitteiston avulla voi niin ikään lähettää viestejä puhumalla ja esimerkiksi tekstiviestin sanelu onnistuu samanaikaisesti karttaohjelman käyttämisen kanssa.

Olennaisin ero Applen CarPlay-systeemiin verrattuna onkin se, että Googlen versio toimii Android-laitteilla ja sen käyttöliittymä on sen mukainen. Nähtävästi Applen systeemi tosin on - etenkin joissakin autoissa – syvemmälle integroitu auton laitteistoihin, sillä sen avulla voi hallita myös auton muita matkustusmukavuuteen liittyviä asioita, kuten lämmitystä, ilmastointia ja istuimia.

Android Auton tuleminen ei ollut mikään yllätys, sillä jo tammikuussa Google julkisti perustaneensa Open Automotive Alliance (OAA) -yhteistyöorganisaation, mihin liittyi nelisenkymmentä yhtiötä. Näiden mukana olivat mm. Audi, GM, Hyundai ja Honda, joista osa on tuomassa myös Android Auton tuotteisiinsa vielä tämän vuoden aikana.

Samalla kertaa Android Auton kanssa Google ilmoitti tuovansa saataville sovelluskehityspaketin uutta järjestelmää varten.

I/O -tapahtumassa julkistettiin samoin uusi versio Android-käyttöjärjestelmästä, joka tulee aiempaa paremmin tulevia ja jo olevia Android-pohjaisia rannetietokoneita. Näin Google valmistautuu jo osaltaan huhutun (ja todennäköisen) Apple iWatchin tuloon syksyllä.

Esimerkiksi Audi A8 -autossa on jo nyt Google Maps -toiminto osana auton viihde- ja tietojärjestelmää.

Androidilla ryyditetty Nokia

Nokia X
Nokia X

No niin, heti kun MIcrosoft sai Nokian hallintaansa, yhtiö pullauttaa esiin kauan huhutun Andoir-puhelimen. Aiemmin Googlen pohjustamalla käyttöjärjestelmällä toimivaa puhelinta kartettiin kuin ruttoa, kun Nokia siirtyi käyttämään luureissaan Microsoftin Windows Phonea.

Jo jonkin aikaa huhuttu julkistus tehtiin nyt maanantaiaamuna Barclonassa alkaneilla Mobile World Congress -messuilla.

Puhelimista on kolme versiota: Nokia X, Nokia X+ ja Nokia XL. Näistä X ja X+ käyttävät 4-tuumaista näyttöä, kun taas XL:ssa nimensä mukaisesti on suurempi viisituumainen näyttö. X:n ja X+:n erot rajoittuvat muistin määrään ja SD-korttipaikkaan jo valmiiksi laitettuun 4GB:n microSD-korttiin.

Käyttöjärjestelmänä puhelimissa on siis avoimen lähdekoodin Android. Sen suuri sovellusten määrä ja koko ekosysteemi olikin Nokian takinkäännön syy. Windows Phone ei ole saanut kaikesta yrityksestä huolimatta rakennettua (ainakaan vielä) ympärilleen niin suurta liikettä, että siihen olisi saatavilla lähellekään niin paljon sovelluksia kuin Androidiin tai Applen iOS -laitteisiin.

Androidin ongelma on kuitenkin se, että yhden kaikkien käyttämän Androidin monet puhelinvalmistajat ovat tehneet siitä omat versionsa. Myös Nokian Adroid on erilainen, tosin se perustuu Android 4.1.2 -versioon. Esimerkiksi puhelin on liitetty Microsoftin pilvipalveluihin Googlen sijaan ja niissä on lukuisia Nokian ja Microsoftin sovelluksia. Mukana on myös Skype, mihin luvataan rajoittamaton määrä kansainvälisiä puheluita datayhteyttä käytetäessä. Myös puhelimen käyttöliittymä on räätälöity näyttämään Windows Phonelta, missä tosin on Androidin käyttöpalkki yläosassa ja muita pieniä yksityiskohtia.

X-nokialaiset eivät käytä sovelluksien hankkimissen Googlen Play Storea, vaan Nokia Storea. Android-ohjelmat eivät nimittäin sellaisinaan toimi Nokiassa, vaan niistä pitää olla microsoftatut versiot. Nokian mukaan sovellusten kehittäjät voivat muuntaa helposti sovellukset Nokiaan sopiviksi ilmaisella ohjelmalla.

Jää nähtävksi, miten Nokia ja Microsoft hoitavat tulevaisuudessa Android-versionsa päivittämisen.

Hinnan suhteen uudet puhelimet ovat kiinnostavia: X:n hinta (ilman mahdollisia operaattorin tukiaisia) on 89 euroa ja XL:n noin 109 euroa. X+ sijoittuu siihen väliin 99 eurollaan. X-versio saatavissa lähes välittömästi kaikkialla muualla paitsi Yhdysvalloissa, Koreassa ja Japanissa. X+ ja XL tulevat kevään kuluessa. Väreinä ovat valkoinen, musta, sinivihreä, vihreä, punainen ja keltainen.

Nokia X -perhe on siis Androidin ja Windows Phonen halpa sekasikiö, ja voi olla, että juuri sitä Microsoft (ja siis myös ex-Nokia) nyt kaipaa. Kenties nämä onkin tarkoituksella tehty Troijan hevosiksi, joilla Androidiin tottuneet houkutellaan Windows-maailmaan. Ja samalla se on laite, millä Nokia koittaa pitää hiipuvan markkinaosuutensa halpapuhelimissa, kun kaikista puhelimista on tulossa enemmän tai vähemmän älykkäitä.

Juttua on päivitetty maanantaina 24.2. illalla, kun puhelimista oli saatavilla lisää tietoa.

Gaia taivaalla ja taskussasi

Gaian mobiilisovellus
Gaian mobiilisovellus
Gaian lämpösuojakerrosta

Vuosi sitten avaruuteen laukaistu ESAn Gaia-teleskoopi on laite, joka kartoittaa taivasta huiman tarkasti. Tarkoituksena on muun muassa koota Linnunradasta ainutlaatuinen kolmiulotteinen kartta, mutta lisäksi Gaia havaitsee paljon muuta, kuten muita tähtiä kiertäviä planeettoja , ruskeita kääpiöitä, oman galaksimme ulkopuolella olevia kohteita sekä lähellä, aurinkokunnassa olevia pienkappaleita.

Gaian työtä ja sen havaintomaailmaa voi seurata kätevästi älypuhelimille tehdyllä sovelluksella. Barcelonan yliopiston tekemä sovellusohjelma näyttää paitsi kauniita kuvia ja interaktiivisia diagrammeja, niin myös kertoo Gaiasta, sen matkasta havaintopaikalleen ja siitä miten sen tekee työtään.

Sovellus kertoo myös ajantasaista tietoa siitä mitä Gaia on tekemässä ja kuinka paljon tietoa se on kerännyt. Myös kaikki uudet löydöt tulevat näkyviin puhelimeesi.

Sovellus katsoo lisäksi menneeseen: se kertoo Hipparcos-satelliitista, Gaian edeltäjästä, joka keräsi havaintoja 120 000 tähdestä ja muusta taivaalla olevasta kohteesta. Näistä on koottu suuri, tähtitieteilijöiden aktiivisesti käyttämä taivaan kartasto. Gaian havainnoista tullaan tekemään uusi, moninkertaisesti parempi ja laajempi kartasto, jonka ensimmäinen osa on tarkoitus julkistaa kesällä 2016.

Gaia havaitsee arvion mukaan viisi vuotta kestämään suunnitellun havaintorupeamansa aikana noin miljardia kohdetta – tämä vastaa noin petatavua tietoa (miljoona gigatavua). Tiedot käy läpi Gaian eri maissa ja eri tutkimuslaitoksissa oleva tietojenkäsittely ja -analyysiyhteistö, johon kuuluu myös Helsingin yliopiston tähtitieteilijäryhmä. Suomalaisten vastuualueena ovat havainnoista löytyvät aurinkokunnan pienkappaleet, eli uudet asteroidit ja komeetat.

Toistaiseksi ilmainen Gaia-app on saatavissa vain iOS- ja Android-käyttöjärjestelmille. Lähiaikoina sovellukseen ollaan vielä lisäämässä materiaalia. Sovelluksen tekemisen rahoittivat yhdessä Espanjan tieteellistekninen säätiö sekä Espanjan talous- ja kilpailukykyministeriö. Niinpä englannin lisäksi sovelluksen kielet ovat espanja ja katalaani.

Gaia-app on ladattavissa iTunesista ja Google Playsta.

Gaian lämpösuojakerrosta

Jäätä ja hajavaloa

Gaia laukaistiin avaruuteen tasan vuosi sitten, 19. joulukuuta 2013, ja se aloitti tieteellisen työnsä 25. heinäkuuta, eli hieman myöhemmin kuin oli tarkoitus. Syynä viivästymiseen oli satelliitin sisällä ollut vesihöyry; normaalisti kaikissa avaruuslaitteissa on sisällä ilmaa, joka laukaisun aikana ja avaruudessa pihisee siitä ulos tätä varten tehtyjä tiehyeitä pitkin. Tähtitieteellisissä havaintolaitteissa, joissa on herkkää optiikkaa, tähän on kiinnitetty erityistä huomiota, koska ilmassa oleva vesihöyry tiivistyy jääksi muun muassa peileihin. Siksi Gaiankin peileissä on sähkövastukset, joilla niitä voidaan lämmittää ja siten jäästä voidaan päästä vähitellen eroon. 

Gaiassa vesihöyryä oli jostain syystä enemmän kuin oletettiin, joten vesihöyryn härmistyminen jääksi peilien päälle oli ongelma. Tämä saatiin hallintaan ajan myötä ja erityisillä kikoilla, joilla satelliitin sisälle jäänyttä ylimääräistä ilmaa puolipakotettiin ulos avaruuteen.

Lisäksi Gaialla oli – ja on edelleen – toinen ongelma: sen optiikkaan pääsee ylimääräistä valoa. Valoa ei tule paljon, ja sen määrä vaihtelee Gaian asennosta ja Auringon suunnasta riippuen. 

Hajavalo ei haittaa havaintojen määrää, mutta vaikuttaa sen tekemien havaintojen laatuun. Kirkkaiden kohteiden tutkimista hajavalo ei haittaa paljoakaan, mutta himmeämpien tähtien kohdalla ero on merkittävä. Eniten tästä kärsivät spektrometriset havainnot, joiden avulla määritetään tähtien liikkumisnopeutta. Mikäli Gaia pystyy jatkamaan havaintojaan suunniteltua pitempään, saadaan silloin enemmän havaintoja erilaisissa hajavalotilanteissa, ja siten tulokset ovat parempia.

Joka tapauksessa Gaian mittaukset ovat nytkin paljon aiempia parempia, joten vaikka Gaia-lentoon osallistuvat tähtitieteilijät ovat hieman pettyneitä, saavat he käsiinsä päivittäin ainutlaatuista havaintomateriaalia.

Nyt se on totta: alle 100 euron älypuhelin

Wiko Cink+ (Kuva: Wiko)
Wiko Cink+ (Kuva: Wiko)

Tavalliset kännykät ovat käymässä yhä harvinaisemmiksi kun älypuhelinten hinnat tulevat koko ajan alaspäin. Nyt ranskalainen Wiko on rikkonut ensimmäisenä sadan euron maagisen rajan Wiko Cink+ -luurillaan. Sellaisen saa tästä viikosta alkaen hankittua hintaan 99,90 euroa.

Kuten arvata saattaa, on tämä android-puhelin varsin yksinkertainen ja suorituskyvyltään alle keskiverron. Siinä on MediaTekin valmistama kaksiytiminen Cortex-A9 -prosessori, joka pyörii 1 GHz:n kellotaajuudella. Näytönohjain on GPU PowerVR SGX Series 5 XT. RAM-muistia on 512MB ja keskusmuistia 4GB, tosin lisää muistia saada lisää 32 megaan saakka microSD-kortilla, jota varten puhelimessa on paikka. Käyttöjärjestelmänä on Android Jelly Bean 4.1.

3G+ -verkossa toimivan puhelimen näyttö on 3,5 tuumaa, ja sen tarkkuus on 320 x 480 pikseliä. Kamera ottaa 3,2 megapikselin kuvia ja sähkönsaannista huolehtii 1300 mAh:n akku.

Itse puhelin on itse asiassa näppärän pieni ja kevyt, sillä sen koko on 116 x 63 x 11,7 millimetriä ja sen massa on 113 grammaa. Värejä on tarjolla ainakin musta, valkoinen, ruusunpunainen ja sininen.

Myös muut valmistajat tulevat esittelemään lähiaikoina alle sadan euron älypuhelimia. Tällä haavaa edullisimmat älypuhelimina pidettävät laitteet ovat Nokian Symbian-puhelimia, joiden hinta on edullisimmillaan noin 120 euroa.

Wiko Cink+ ei tiettävästi ole vielä kaupoissa Suomessa, mutta Euroopan unionin sisällä sen voi tilata kätevästi suoraan Ranskasta, esimerkiksi täältä: Verkkokauppa LDLC.com