Auringossa ei ole parhaillaan olennaisia, suuria auringonpilkkuja, vaan sen pinnalla on vain viisi pienehköä pilkkuryhmää, joista sinällään ei ole myrskyn aiheuttajaksi.
Myöskään suuria korona-aukkoja ei ole, mutta yksi pieni aukko saa aikaan normaalia suurempaa puhallusta tähän suuntaan. Auringosta puhaltava hiukkastuuli onkin keskimääräistä voimakkaampaa ja nopeampaa, ja siten olosuhteet ovat otollisia yllätysmyrskylle.
Luokkaan G1 ennustettu aktiivisuus kohosi sunnuntai-illan kuluessa tasolle G2, kun maapallo osui paremmin aurinkotuulen tujakampaan keskittymään. Sen ns. magneettinen polariteetti on myös negatiivinen, mikä saa aikaan revontulia.
Aktiivisuusennuste on varsin hyvä myös lähipäiville: eteläisen Suomen korkeudella mahdollisuus aktiivisuuteen on 40 % lähimmän 24 tunnin aikana ja 30 % 48 tunnin aikana, joskin hyvin voimakkaalle revontulimyrskylle on varsin pieni, vain 1 %.
Pohjoisempana tilanne on toinen, sillä voimakkaan myrskyn todennäköisyys on 24 tunnin aikana 50 % ja 24-48 tunnin aikana 40 %.
Kuten otsikkokuvassa oleva, hetki sitten tehty simulaatio revontuliovaalista näyttää, on aktiivisuutta ollutkin koko Suomen alueella ja sitä lienee odotettavissa lisää tänä yönä.
Seuraamme tilannetta, mutta sitä voi seurata itsekin mm. Ilmatieteen laitoksen Auroras Now -palvelusta. IL:n uusi avaruussääennuste saataneen jälleen huomenna virka-aikaan.
Ursan Taivaanvahdissa on jo pilviraoista otettuja kuvia tämäniltaisesta revontulimyrskystä.