Jumalan sana pysäyttää tänään hissejä

Spatattikontrolloidun hissin kyltti
Spatattikontrolloidun hissin kyltti
Sabattimoodi mikroaaltouunissa
Naismiehistö

Juutalaiset viettävät tänään sapattia ja päivän aikana on työnteko kielletty. Kuten esimerkiksi hissin napin painaminen. Onneksi insinöörit ovat keksineet innovatiivisa ratkaisuita, joilla juutalaiset voivat jatkaa elämäänsä lauantaina myös teknisessä yhteiskunnassa ilman uskonopillisia ristiriitoja.

 

Päivän kuvaMoni hieraisee silmiään Israelissa, missä monet hissit ovat "sapattikontrolloituja" – kuten otsikkokuvassa. Ulkonäöltään se on täysin tavallinen hissi, mutta siinä on pieni varoitusteksti.

Samoin monissa muissa laitteissa on oma ohjelmansa lauantaina käytettäviksi: uunit, mikroaaltouunit, lamput, hissit ja muut sellaiset, joiden käyttäminen tulkitaan sapattia rikkovaksi toiminnaksi.

Hissin tapauksessa kyse on siitä, että nappien painaminen on työtä. Siksi sapattikontrolloitu hissi toimii lauantaina täysin automaattisesti, mutta hitaasti: se liikkuu koko ajan ylös ja alas pysähtyen jokaisessa kerroksessa vähäksi aikaa. Juuri ennen oven sulkeutumista soi summeri varoituksena.

Näin sapattimielinen henkilö voi vain odottaa, astua sisään ja poistua sitten oikeassa kerroksessa. Haittapuolena on luonnollisesti se, että ylimpään kerrokseen mennessä matka kestää pitkään, kun hissi pysähtyy monta kertaa matkalla.

Mutta toisaalta, hänellä tuskin on sapattina kiire.

Uuneissa on sapattiohjelma puolestaan siksi, että sapattina ei saa kypsentää raakaa ruokaa. Sen sijaan ennen sapattia kypsennetty ruoka voidaan pitää lämpimänä siihen saakka, kun se syödään nyt lauantaina. Tosinaan taas ruokaa saa kyllä kypsentää, mutta uunin laittaminen päälle tulkitaan kielletyksi työnteoksi.

Siinä missä monimutkaisemmat ohjelmat kontrolloivat uunin kypsennystoimintaa koko sapatin ajan, on yksinkertaisimmillaan kyse vain uunin normaalin automaattisen päältä katkaisun poistamisesta: uunit menevät paloturvallisuussyistä automaattisesti pois päältä jonkin ajan kuluttua, jolloin niitä ei voi pitää esim. vuorokautta ruoan lämpimänä pitämiseen.

Sabattimoodi mikroaaltouunissa

Kaikkein jännittävimpiä ovat sapattikontrolloidut täysautomaattiset espressokoneet, jotka tekevät kahvinsa automaattisesti aamulla suoraan kuppiin. Kahvin juominen ei ole syntiä, mutta tekeminen on. Kaikkein ortodokseimpien mukaan myös veden kuumentaminen on synti.

Esimerkiksi Israelissa on useita yrityksiä, jotka tarjoavat apuaan monenlaisten laitteiden  muuttamiseen sapatin vieton sääntöjen mukaisiksi. Nykyaikainen elämä on kuitenkin täynnä tilanteita, joihin historialliset sapattimääräykset eivät sovi, ja siksi eri juutalaisoppisuunnat – yleensä hyvin konservatiivit – väittelevät keskenään siitä mikä on syntiä ja mikä ei. Ja ovatko keksityt tekniset apuneuvot sallittuja vai ei.

Joka tapauksessa pelastustoimet ja hätätilanteet eivät kuulu sapattimääräysten puitteisiin, ja siksi helpoin tapa välttää ongelma on määritellä se poikkeukselliseksi erikoistilanteeksi. 

Ja suuri osa liberaalimmin uskontoon suhtautuvista ei luonnollisestikaan välitä sapattimääräyksistä yhtään sen enempää kuin sapatista.

Pohjana sapatille on mikäpä muukaan kuin Raamattu, jonka vanhan testamentin ensimmäisessä Mooseksen kirjassa (luomiskertomuksessa) kirjoitetaan, että jumala lepäsi luomisen seitsemäntenä päivänä. Wikipedian mukaan juutalaiset ovat noudattaneet sapattia mahdollisesti jo 1000-luvulta eaa. alkaen ja juutalaisten lisäksi jotkut arkkivanhoilliset kristilliset ryhmät viettävät myös sapattia.

Sapatin tarkoitus on ensisijaisesti lepo ja yhdessäolo. Sapattina ei tehdä työtä, eikä hoideta omia askareita. Sapatin vietto alkaa perjantaina auringonlaskun aikaan perheaterialla, jolloin myös sytytetään kaksi kynttilää. Lauantaiaamuna järjestetään sapattijumalanpalvelus. Sapatti päättyy lauantaina auringonlaskun aikoihin havdala-seremoniaan. 

Arabinainen saa lentää liikennelentokonetta, mutta ei ajaa autoa

Juutalaisuus ei luonnollisestikaan ole ainoa konservatiivinen uskonto, missä suhtautuminen nykyaikaan on ongelmallista.

Arabimaissa "uusi" tekniikka synnyttää kummallisia tilanteita, kuten alla oleva kuva osoittaa. Kyseessä on Royal Brunei -lentoyhtiön tuliterä Boeing 787 Dreamliner, jonka lensi viime maanantaina Jeddaan täysin naisvoimin.

Ohjaamossa oli siis musliminaisista koostunut miehistö ja matkustamon puolella kolmisensataa kyyditettävää.

On sinällään ironista, että arabinaiset eivät saa ajaa autoa uskonnollisista syistä, mutta samat lait eivät sano mitään lentokoneen lentämisestä...

Naismiehistö

Hiilikuituinen hissivallankumous

KONEen uusi hissikuilu
KONEen uusi hissikuilu
Tulevaisuuden kaupunki ja sen pilvenpiirtäjiä
Mexico Cityyn suunnitteilla oleva "maanpiirtäjä".

Suomalainen hissivalmistaja KONE julkisti tänään uuden, korkeisiin rakennuksiin tarkoitetun hissiteknologian, joka tekee mahdolliseksi jopa kilometrin korkean hissimatkan. Rajoja rikkova KONE UltraRope -tekniikka sanoo hyvästit perinteisteisille teräksestä valmistetuille hissiköysille.

Köydet ovat olennainen osa hissilaitteistoa, sillä hissikorit liikkuvat ylös ja alas nostoköyden ja tasausköyden varassa. Jotta hissikori liikkuisi mahdollisimman mukavasti ja vähän energiaa kuluttaen, on sen sekä matkustajien massaa kompensoimassa vastapaino, joka sekin on köyden varassa.

Mitä korkeampi hissi on, sitä enemmän systeemissä on hissiköysiä ja siten köysien suhteellinen massa on sitä suurempi, mitä suurempi on nostokorkeus.

Näin ollen köyden massan vähentäminen tekee koko systeemistä paremman ja vähentää energian kulutusta. KONE UltraRope -köydessä on hiilikuituydin ja sen ympärillä korkeakitkainen pinnoite. Köysi on siten paitsi olennaisesti aiempaa kevyempää, niin se on myös lujaa ja sen kulumiskestävyys on erinomainen. Myös korkeiden rakennusten huojumisesta aiheutuvat hissin käyttökatkot vähenevät, sillä hiilikuidun ominaistaajuus on täysin eri kuin teräksellä ja useimmilla muilla rakennusmateriaaleilla.

Yhtiön mukaan uudella nostoköydellä on vähintään kaksi kertaa pidempi käyttöikä kuin tavanomaisella teräsköydellä. Lisäksi erikoispinnoitteen ansiosta köysi ei vaadi voitelua, mikä pienentää tekee siitä myös varsin ympäristöystävällisen.

KONE UltraRopen kehitys- ja testausympäristönä on käytetty sekä oikeita hissejä että simulointeja laboratorio-olosuhteissa. KONEella on Suomessa, Tytyrin kalkkikaivoksen yhteydessä tuotekehityskeskus, missä on maailman pisin hissien testauskuilu. Kuilun pituus on yli 300 metriä. Köyttä ja sen vaatimaa tekniikkaa on testattu siellä vuodesta 2010 alkaen. Esimerkkejä lukuisista testatuista ominaisuuksista ovat mm. vetolujuus, taivutuksen kestävyys sekä materiaalin vanheneminen.

Hissien kysyntä lisääntyy

Kaupungistuminen lisää jatkuvasti hissien kysyntää ja yhä korkeampien rakennusten myötä myös hissien vaatimukset kasvavat. Yli puolet maailman väestöstä asuu jo nyt kaupungeissa, ja Yhdistyneiden kansakuntien arvion mukaan vuonna 2050 seitsemän ihmistä kymmenestä asuu kaupungissa. Ylöspäin rakentaminen nähdään kestävänä kaupunkirakentamisen ratkaisuna, ja ympäri maailmaa rakennettujen korkeiden rakennusten määrä on kasvanut nopeasti viime vuosina.

Paitsi yksittäisten pilvenpiirtäjien, niin myös rakennusten keskimääräinen korkeus kasvaa. Yli 200-metrisiä rakennuksia on Council on Tall Buildings and Urban Habitat -järjestön mukaan tällä hetkellä rakenteilla tai sunnitteilla yli 600 kappaletta. Maailmassa on tällä hetkellä kolme yli 500-metristä rakennusta, ja tätä korkeampia rakennuksia on suunnitteilla tuleville vuosille parisenkymmentä.

KONEella on kiikarissaan ympäri maailman noin 3000 rakennusta, jotka voivat hyötyä KONE UltraRope:n tuomista eduista modernisoinnin kautta.

Tulevaisuuden kaupunki ja sen pilvenpiirtäjiä
Mexico Cityyn suunnitteilla oleva "maanpiirtäjä".

Suunta myös alaspäin

Samat syyt, jotka puskevat rakennuksia yhä korkeammiksi, tekevät myös rakentamisen yhä syvemmälle maan alle kiinnostavaksi. On suunta sitten ylös tai alas, liikutaan rakennuksissa hisseillä.

Kenties jännin suunnitteilla oleva maanalainen rakennus on Mexico Cityyn hahmotelu 35-kerroksinen Earthscraper, maan alle pyramidina tunkeva rakennus. Sitä suunnittelee meksikolainen arkkitehtitoimisto BNKR Arquitectura ideanaan toistaa perinteinen inkapyramidi, mutta väärinpäin.

Mexico Cityn historiallinen keskusta halutaan pitää perinteisen näköisenä, mutta paineet suurien rakennusten tekemiseen ovat kovat. Niinpä Earthscraper voisi tuoda 775 000 neliömetriä lisätilaa ilman, että kaupungin ulkonäkö muuttuu lainkaan. Suunnitelman mukaan rakennuksen päällä katutasossa on suuri aukio, jolla voidaan pitää konsertteja ja tapahtumia, ja rakennuksen kymmenen ylintä kerrosta olisivat uutta museota, joka esittelisi Asteekki- ja Maya-intiaanien kulttuuriperintöä.

Jutun hissiosuus perustuu KONEen tänään julkistettuun tiedotteeseen.