Gaian tuoreet tähtitiedot ovat yksinkertaisesti upeita – katso näyttävät videot!

Gaia RD2
Gaia RD2
Gaian HR-diagrammi

Gaia-tähtikartoittajan toinen tietopaketti julkistettiin tänään ja se on hieno. Täydennämme aamuista ennakkojuttuamme tuoreilla tiedoilla.

Kerroimme tänään jo aiemmassa jutussamme Gaia-satelliitin uudesta tietokannasta, joka julkistettiin klo 13 Suomen aikaa.

Tiedot ovat odottamattomankin upeita: lähes 1,7 miljardista tähdestä on saatu nyt sijainnit taivaalla tarkemmin kuin koskaan. Tarkkuus on sama kuin havaittaisiin euron kolikkoa Kuun pinnalla.

Tähtitieteilijöille tarkat kartat taivaalla olevista tähdistä ovat tärkeitä, mutta vieläkin tärkeämpää se on tähtien liikkeistä tutkiville tähtitieteilijöille. 

Taivastahan ei ole paikallaan, vaikka se siltä näyttää. Kaikki tähdet liikkuvat toistensa suhteen ja kun Gaian tekemien havaintojen perusteella nopeutetaan tähtien liikkeitä ja jatketaan liikettä tulevaisuuteen, näyttää taivas tältä:


Koska kaikki taivaallamme näkyvät tähdet ovat Linnunradassa, omassa kotigalaksissamme, voidaan näistä tähtien liikkeistä nähdä miten Linnunrata pyörii ja miten siihen kuuluvat tähtijoukot ja muut vastaavat liikkuvat. Tästäkin on tehty animaatio:


Gaian tuloksien avulla päästään myös käsiksi ennenkuulumattoman tarkasti galaktiseen arkeologiaan. Tiedoista on koottu uusi, tarkka ns. Hertzsprung-Russell -kuvaaja, missä on tähtien kirkkaudet ja värit. Kuvaajan avulla voidaan tutkia tähtien kehitystä ja sitä, miten yksittäiset tähdet muuttuvat elämänsä aikana ja siirtyvät kuvaajassa.

Gaian HR-diagrammi

Kiinnostavaa kartassa on valkoisten kääpiötähtien eri tyypit. Esimerkiksi Auringosta tulee aikanaan valkoinen kääpiö, kun sen vety alkaa loppua. Kuvaaja näyttää selvän eron runsaasti vetyä sisältävien ja heliumrikkaiden kääpiöiden välillä.

Tietojen avulla voidaan myös katsoa millaisia tähtiä on eri puolilla Linnunrataa. Tästä voidaan päätellä miten esimerkiksi galaksimme keskellä olevan kiekon ympärillä oleva halo on muodustunut.

Uusi tietokanta pitää sisällään myös tietoja siitä, miten Linnunradan luona olevan Magellanin pilven tähdet liikkuvat; tämä on otsikkokuvassa.

 

*

Gaian uusi tietokanta on täällä: archives.esac.esa.int/gaia

Hienoja 3D-visualisointeja on puolestaan täällä: sci.esa.int/gaia-vr

Otsikkokuva:  Gaia Data Processing and Analysis Consortium (DPAC); P. McMillan, Lund Observatory, Sweden; A. Moitinho / A. F. Silva / M. Barros / C. Barata, University of Lisbon, Portugal; H. Savietto, Fork Research, Portugal

Päivän kuva 28.8.2013: Maailman kahvinkulutus Toimitus Ke, 28/08/2013 - 00:50

Mainion erilaisia datan visualisointikarttoja sisältävän http://chartsbin.com -sivuston yksi kartoista näyttää kuinka paljon maailmassa kulutetaan kahvia henkilöä kohden maittain tilastoituna. Ja yllättäen Suomi ja läntiset naapurimaamme ovat siellä huipulla – eikä vain maantieteellisesti. Pohjoismaissa juodaan eniten kahvia maailmassa henkeä kohden. Sen sijaan kahvintuottajamaat eivät kunnostaudu niinkään tässä tilastossa, vaikkakin viime aikoina suurin osa kahvin kulutuksen kasvusta on tapahtunut näissä maissa.

Vuoden 2010 tietojen mukaan maailmassa käytettiin 7 358 897 tonnia kahvia, eli noin 1,3 kiloa per planeettamme asukas. Luku on ns. GBE, Green Bean Equivalent, eli paino vihreissä raakapavuissa mitattuna, ja paahdettuina arvo on hieman pienempi: yksi raakapapukilo tuottaa noin 0.8 kiloa paahdettua kahvia, hieman laadusta ja paahtoasteesta riippuen. Suomessa kulutus on viime vuosina ollut 9,5 – 10 kg paahdettua kahvia vuodessa; EU:n alueella kulutus noin hieman alle 5 kg paahdettua kahvia per henkilö.

Tuotantoa mitataan säkeissä (1 säkki on noin 60 kg), ja hankalasta taloudellisesta tilanteesta huolimatta kahvin tuotanto on vain kasvanut viime vuosina. Kun vuonna 2008 kahvia tuotettiin maailmassa 127,2 miljoonaa säkkiä, oli luku vuotta myöhemmin 130 miljoonaa säkkiä.