Brittiläinen taiteilija Joseph Wright tunsi 1700-luvun lopulla monta keksijää, teollisuusmiestä, insinööriä ja luonnontieteilijää, jotka kuuluivat birminghamilaiseen Lunar Societyyn. Valistuksen ajan periaatteita noudattaen yhdistyksen jäseniä kiinnosti tieteellisen tiedon soveltaminen yhtä lailla kasvatukseen, teollisuustuotantoon, lääketieteeseen kuin kaivostoimintaan ja liikenteeseenkin.
Yhdistys sai nimensä siitä, että se kokoontui vain täydenkuun aikaan, sillä monet jäsenet saapuivat matkojen takaa ja katuvalojen puuttuessa öinen matkustaminen oli vaarallista.
Elettiin tieteen syntyaikaa. Suljettujen tiedeyhdistysten ohella julkiset tiedeluennot olivat tulleet muotiin ja niihin osallistui varsin kirjavaa yleisöä. Skotlantilainen tiedemies ja tähtitieteilijä James Ferguson piti kesällä 1762 luentosarjan, johon taiteilija Wrightkin luultavasti osallistui, sillä tilaisuuteen myi lippuja hänen naapurinsa, kellomaakari, geologi ja insinööri John Whitehurst.
Havainnollistaakseen sanottavaansa Fergusonilla oli tapana käyttää erilaisia koneita ja instrumentteja luennoillaan. Wrightia luennot innoittivat niin, että hän teki aiheesta maalauksen (Joseph Wright: Filosofi luennoi Orreryn äärellä; lamppu kuvastaa Aurinkoa (A Philosopher lecturing on the Orrery, in which a Lamp is put in the Place of the Sun) 1764–66). Maalauksen nimi kertoo, että kyseessä on demonstraatio planeettojen liikkeestä Auringon ympäri. Samalla selitettiin auringonpimennysten syntyä ”orreryn”, eräänlaisen mutkikkaan telluurion avulla. Se on mekaaninen koje, joka havainnollistaa planeettojen ja Kuun liikkeitä.
Taiteilija ei maalannut yhtä tiettyä luentoa, eivätkä henkilöt ole tunnistettavia. Tosin muistiinpanoja tekevä mies on tunnistettu yhdeksi taiteilijan ystävistä. Tämä Peter Perez Burdett oli myös monialainen mies: maanmittari, matemaatikko ja taiteilija. Muiden hahmojen henkilöydestä on vain hyviä arvauksia. Keskushahmolle, filosofille, taiteilija antoi vuosikymmeniä aikaisemmin kuolleen Sir Isaac Newtonin piirteitä.
Taulussa katsojat ovat ihmeissään ja haltioituneita uudesta newtonilaisesta maailmanjärjestyksestä. Heidän valaistuneet kasvonsa nousevat taustalla vallitsevasta tietämättömyyden pimeydestä, jolle he ovat kääntäneet selkänsä nähdessään Tieteen valon. He kokevat Val(a)istuksen (Enlightenment) sekä fyysisessä että henkisessä mielessä.