linux

Nyt ne tulevat: Linux-puhelimet

Ke, 02/19/2014 - 21:21 By Jari Mäkinen
Ubuntu-luurit

Linuxiin perustuvalla Ubuntu-käyttöjärjestelmällä varustetut älypuhelimet tulevat myyntiin vielä tänä vuonna. Ubuntua levittävän Canonicalin tänäisessä tiedotteessa kerrotaan, että monien vihjailuiden, lupausten ja demojen jälkeen kiinalainen Meizu ja espanjalainen (muutoinkin erittäin kiinnostava) BQ Readers tuovat Ubuntu-luurit myyntiin lähitulevaisuuessa. Tarkempia tietoja odotetaan nyt viikonloppuna alkavan, Barcelonassa pidettävän, Mobile World Congressin aikana.

Siitä, mitkä suuret verkko-operaattorit ovat sitoutuneet Ubuntuun, ei toistaiseksi ole kerrottu mitään, mutta periaatteessa puhelimet toimivat kaikissa verkoissa. Tiedotteessa mainitaan, että mm. Portugal Telecom, Telecom Italia, Smart Filippiineiltä ja Smartfren Indonesiasta ovat ottamassa puhelimet myyntiin ja tukevat niitä, mutta lisäksi Mark Shuttleworth, Canonical -yhtiön perustaja, kertoo ainakin kahden "tunnetun" nimen olevan mukana. Todennäköisimmin nämä ovat Kiinassa ja Espanjassa vahvoilla olevia yhtiöitä.

Tiedetuubi kertoi Ubuntun puhelinkäyttöjärjestelmästä viime vuoden helmikuussa, ja sen jälkeen se, mitä on tapahtunut, on tapahtunut nähtävästi kulisseissa. Nyt odotettu hanke nytkähtää kuitenkin eteenpäin.

Suurin Ubuntun edessä oleva ongelma on sama kuin Windows Phonella: ekosysteemi. Shuttleworthin mukaan vuoden loppuun mennessä on saatavilla peräti 50 sovellusta. Todennäköisesti – ja toivottavasti – Canonicalilla on jotain muutakin kuin vain tämä edeltävänä sanottavanaan Barcelonassa!

Ubuntu! Linux tulee kännyyn.

Ti, 02/26/2013 - 01:16 By Toimitus

Barcelonassa helmikuun lopussa pidetyssä mobiilialan maailmankokouksessa paitsi esiteltiin uusia laitteita ja palveluita, niin myös vilauteltiin uutta tulokasta. iOS:n, Androidin ja Windows Median ohelle käyttöjärjestelmäksi on tulossa Ubuntu.

Ubuntu Touch -käytttöjärjestelmä sopii erilaisiin mobiililaitteisiin kännyköistä tabletteihin. Se ei ole vielä julkisesti saatavissa, mutta Ubuntu aikoo julkistaa vielä nyt maaliskuussa yhteistyökumppanin, jonka laitteet on räätälöity käyttämään uutta Linux-pohjaista systeemiä.

Barcelonan messuilla päästiin kuitenkin ottamaan jo tyyppejä Ubuntu Touchista. Se vaikuttaa pirteältä ja erittäin helppokäyttöiseltä: kuvaruudun jokaisesta reunasta saa esiin valikon (vasemmalta ohjelmat, ylhäältä asetukset, oikealta viimeksi käytetyt sovellukset ja alhaalta avoinna olevan sovelluksen hallinta), minkä lisäksi kuvaruudulla olevat kohteet paljastavat enemmän tietoa ja käytettävissä olevia toimenpiteitä vasta sitä kosketettaessa. Esimerkiksi viestiä napauttamalla pääsee vastaamaan siihen välittömästi. Ubuntu Touchin tunnistaa myös Ubuntuksi jo ensisilmäyksellä.

"Tämä on ollut Ubuntulle varsin pitkä tie", tunnusti Ubuntun taustalla olevan brittiyhtiö Canonicalin perustaja Mark Shuttleworth näyttelyssä. "Jos katsotaan Ubuntun historiaa vuodesta 2009 eteenpäin, niin voi nähdä miten nyt kaikki palaset alkavat olla viimein paikoillaan. Ubuntu toimii puhelimessa, tabletissa, tietokoneessa ja jopa televisioissa. Ubuntu Touch on tässä viimeinen, puuttuva rengas, joka yhdistää kokonaisuuden."

Virallisesti Ubuntulla ei ole vielä takanaan yhtään laitevalmistajaa tai verkko-operaattoria, mutta esimerkiksi Deutsche Telekom ja Orange kertoivat olevansa kiinnostuneita Ubuntun edistyksellisistä ominaisuuksista, jotka mahdollistavat helpon tavan maksaa ja välittää henkilötietoja turvallisesti matkapuhelimellaan.

HTML5-pohjaiset sovellukset toimivat sellaisenaan Ubuntu Touchissa, mutta tulossa on myös oma sovelluskauppa Ubuntu Software Centre sekä työvälineet sovellusten kehittämiseen. Samat sovellukset toimivat vastaisuudessa niin tietokoneissa kuin mobiililaitteissakin, joten käyttäjän ei tarvitse enää hankkia erillisiä sovelluksia ei laitteitaan varten; ne sopeutuvat automaattisesti eri kuvaruutuihin.

Jos olet sovelluskehittäjä, niin voit alkaa jo nyt tekemään sovelluksia Ubuntun sivuilla olevien ohjeiden mukaan.

Jos taas olet käyttäjä, niin tässä vaiheessa et voi muuta kuin odottaa: Canonical lupaa kiinnostavia uutuuksia vielä kevätkauden kuluessa!

Mutta jos olet sinut tietokoneiden ja näpräämisen kanssa, niin netissä on jo ohjeet miten Ubuntun saa pyörimään Galaxy Nexusissa tai Nexus 4:ssä.