ISS heitti hyvästit Cygnukselle

Julkaistu: 18.02.2014 / Jari Mäkinen

 

Tammikuun 9. päivänä laukaistu ja kolmea päivää myöhemmin Kansainväliseen avaruusasemaan kiinnittynyt miehittämätön rahtialus Cygnus lähti tänään kotimatkalleen. Samaan tapaan kuin eurooppalainen ATV, Cygnus tulee tuhoutumaan maahanpaluussaan, minkä vuoksi se ohjataan syöksymään ilmakehään eteläisen Tyynen valtameren päällä. Tämä tapahtuu huomenna.

Orbital Sciences -yhtiön tekemä ja sen ohjaama vei asemalle 1261 kiloa rahtia tällä ensimmäisellä rutiininomasella lennollaan. Ennen tätä lentoa Cygnus ja sen avaruuteen vienyt Antares -kantoraketti testattiin syyskuussa 2013, ennen kuin lupa varsinaisten, NASAn tilaamien rahtilentojen aloittamiseen annettiin.

Lennon tunnus on Cygnus CRS Orb-1 ja Orbital -yhtiö on ristinyt tämän aluksen Gordon Fullertoniksi viime vuonna kuolleen astronauttikonkarin mukaan.

Cygnus ei pysty telakoitumaan ja lähtemään asemalta täysin itsenäisesti. Saapuessaan se tulu aseman luokse lähietäisyydelle, minkä jälkeen siitä otetiin kiinni aseman robottikäsivarrella ja se asetti avaruusaseman Harmony-moduulin kohti Maata osoittavaan telakointiporttiin. Samaan tapaan astronautit sulkivat aluksen ja aseman välillä olevat luukut, irrottivat Cygnuksen ja veivät sen robottikäsivarrella turvallisen etäisyyden päähän, mistä alus jatkoi poispäin omin neuvoin.

Avaruusaseman miehistön astronautit Michael Hopkins ja Koichi Wakata käyttivät robottikättä aseman kupolista. Irroitus asemasta tapahtui klo 12:30 Suomen aikaa ja noin klo 13:40 Cygnus irtaantui robottikäden otteesta. Maahan alus syöksyy huomenna keskiviikkona sen jälkeen kun alus on etääntynyt turvalliselle etäisyydelle asemasta. Lennojohto suistaa aluksen kahdella rakettimoottorien poltolla radaltaan tuhoisaan kaareen kohti Maata noin klo 12 Suomen aikaa.

Alus ei suinkaan palaa Maahan tyhjänä: se on täytetty roskilla ja käytöstä poistetuilla tavaroilla, jotka tulevat tuhoutumaan maahanpaluussa. Avaruusaseman huoltamisessa ylimääräisestä tavarasta eroon pääseminen on vaikeampaa kuin uuden tavaran saaminen asemalle, sillä jätteitä ei voida noin vain heittää ulos asemalta avaruuteen. Niistä tulisi vapaasi kiertoradalla lentäessään vaarallista avaruusromua.

Juttua on päivitetty irroittamisen jälkeen ja kuva vaihdettu uuteen.