Jos olet Slushissa ja tunnet omituista hytinää, saattaa syynä olla 5G

To, 11/30/2017 - 07:37 By Jari Mäkinen
Kuva Slush 2016:sta

Uutta, huippunopeaa 5G-mobiiliverkkoa on kehitetty hyvin voimakkaasti Oulussa, ja niinpä ei ole yllättävää, että Oulu vie Slushiin aidon 5G:n kansainvälisen teknologiayleisön elettäväksi ja koettavaksi.

Tänään Helsingissä alkaa tämän vuoden Slush. Tapahtumaa on hieman hankala määritellä, sillä se on toki alun perin start-up -yrityksille ja sijoittajille tarkoitettu deittipäivä, mutta joka on kasvanut varsin massiiviseksi teknologiaa ja tulevaisuutta kartoittavaksi hypetapahtumaksi.

Joka tapauksessa Suomeen tulee sen ansiosta noin 20 000 henkilöä keskellä harmainta syystalvea. Vaikka Suomi on toki näyttävästi mukana, eivät kävijät tule tänne niinkään Suomen takia, vaan toistensa ja tapahtuman itsensä vuoksi.

Silti Slush on ainutlaatuisen upea tilaisuus monille suomalaisyirtyksille ja -tutkimuslaitoksille esitellä tekemisiään suoraan kautta koko maailman tulleille teknopäättäjille, -kayttäjille ja -tekijöille. Kaikki suomalaisyliopistot ovatkin mukana, mutta Oulusta on tällä kerralla mukana myös jotain muuta: pitkälti oululaisten kehittämä uusi, nopea 5G-mobiiliverkko kaikkine mahdollisuuksineen.

Oulun osastolla voikin päästä kokemaan sen, miten 5G.n vauhti tuo lisää puhtia virtuaali- ja lisätyn todellisuuteen. Demossa näytetään 5G:n sallimaa etäläsnäolon mahdollisuutta sekä vuorovaikusta ympäröivän maailman kanssa sensoreiden avulla.

”Toteutamme elämyksellisen virtuaalitodellisuuden, jossa Slush-yleisö pääsee kurkistamaan tulevaisuuteen myös livenä 360°-näkymällä virtuaalilaseilla ja tableteilla. Ja mikä tärkeintä, näkemään siellä oman teknologiansa ja liiketoimintansa mahdollisuudet”, kertoo Oulun 5G-testiverkon ohjelmajohtaja Olli Liinamaa.

Oulusta mukana olevat yritykset rakentavat modernin elämyksen puettavan älyn, mobiilisensoreiden ja älykalvoille heijastettavien sisältöjen ympärille. 
 
”Slushista on lyhyt matka Ouluun, missä on tällä hetkellä ainoa avoin 5G-testiverkko 5GTN, johon toivotamme yritykset tervetulleiksi 5G-co-creationin ytimeen kehittämään langatonta teknologiaa maailmanluokan tutkimuksen keinoin”, Liinamaa kutsuu. 

Slushissa annetaan esimakua uudesta 5GTN-Yhteisö-palveluympäristöstä, joka avataan yrityksille lähiaikoina. Palvelun avautumista voi seurata 5GTN-verkkosivuilla.  

5G-elämyksen rakentavat Oulun yliopiston CWC-tutkimuskeskus, Business Oulu ja oululaisfirmat yhteiständilleen halliin 7. 

Jutun pohjana on Oulun yliopiston tiedote.