Kameleontti saalistaa liimalla

Ke, 06/22/2016 - 08:45 By Markus Hotakainen
Kameleontti

 

Hupaisan ja hitaan oloinen kameleontti ei ole sen saaliseläinten kannalta ollenkaan hupaisa eikä etenkään hidas. Ne pystyvät pyydystämään pitkällä, tahmealla kielellään ötököitä, joiden paino on liki kolmannes niiden omasta painosta.

Kameleontin asearsenaaliin kuuluu väriä vaihtava iho, vastakkaiset varpaat, joilla se saa kiipeillessään lujan otteen oksista sekä toisistaan riippumatta liikkuvat silmät, jotka tarjoavat 360 asteen näkökentän. 

Keskeisin saalistusväline on kuitenkin kieli, jolla saattaa olla pituutta tuplasti kameleontin oman pituuden verran. Eläin kykenee sinkauttamaan sen kohti saaliseläintä kiihtyvyydellä, joka voi olla yli 2 000 m/s2 – siis yli 200-kertainen Maan vetovoiman kiihtyvyyteen verrattuna. Kielenkärki kiihtyy "nollasta sataan" noin sadasosasekunnissa.

Tutkijat ovat nyt selvittäneet mekaanisin kokein ja tietokonemallinnuksen avulla, että kameleontin kielenkärjestä erittyvän liman viskositeetti on peräti 400 kertaa suurempi kuin ihmissyljen. 

Se on kuin sitkasta, tehokkaasti tarraavaa liimaa, johon avuton saaliseläin jää jumiin. Kun kielenkärki vielä leviää iskun hetkellä tylpäksi ”nuijaksi”, kameleontin suosimille hyönteisille ei jää juurikaan mahdollisuuksia. 

Tutkimuksesta uutisoitiin EurekAlert-tiedesivustolla ja se on julkaistu Nature Physics -tiedelehdessä (maksullinen).

Kuva: Aurelie Maillard/UMONS