La, 12/03/2016 - 07:12 By Jarmo Korteniemi
Arabikumipalluroita

Mitä yhteistä on akvarellikuvitetuilla joulukorteilla, nuoltavilla joulupostimerkeillä, joulupaketista löytyvillä kumikarkeilla, sekä uudenvuoden ilotulitteilla?

Päivän kuva

Kaikkien näiden valmistuksessa on varsin suurella todennäköisyydellä tarvittu arabikumia, Tiedetuubin joulukalenterin tämänpäiväistä ainetta.

Arabikumia tuodaan lähes yksinomaan Sudanista ja Sahelin alueelta. Sitä kerätään kahdesta afrikkalaisesta kuivuutta kestävästä akaasialajista (sekä villeistä että viljellyistä).

Puiden kuoriin tehdään viiltoja, joista valuva maitiaisneste kovettuu joutuessaan tekemisiin ilman kanssa. Aine kerätään talteen, puhdistetaan, murskataan, ja sitten se onkin jo käyttökelpoista.

Arabikumipuu
Arabikumia

Yllä: Arabikumia saadaan akaasioista, joiden kovettunut maitiaisneste murskataan pulveriksi. (Nature And / Flickr)

Arabikumi on koostumukseltaan sekoitus mono- ja polysakkarideja sekä glykoproteiineja. Aine on makeahkoa, vesiliukoista ja lähes väritöntä.

Sitä käytetään kiinnike- ja sidosaineena hyvin monenlaisiin tarkoituksiin. Arabikumin viskositeettia kontrolloivia ominaisuuksia hyödynnetään ainakin lääkkeissä, väreissä, liimoissa ja kosmetiikassa. Hiuslakoistakin sitä voi löytyä.

Elintarvikkeissa arabikumi on varsin yleinen sakeuttava lisäaine (E414). Joidenkin viinikumimakeisten koostumuksesta yllättävän suuri osa on akaasiapuusta lähtöisin, toisissa kumimaisuus taas saadaan aikaan muilla hyytelöintiaineilla. Vaihtoehtona on esimerkiksi liivate, jota saadaan pääasiassa eläinten luista ja nahasta keittämällä.

Yleisesti ottaen arabikumi ei tunnu vaikuttavan normaalikäytössä ihmisten terveyteen lähes ollenkaan, suuntaan tai toiseen (lukuunottamatta tietysti aineelle allergisia). Pieniä viitteitä joistain vaikutuksista kuitenkin on, etenkin jos ainetta nautitaan erityisen paljon tai jos sille altistutaan muulla tavoin harvinaisen suurissa määrin.

Muista käydä vilkaisemassa Tiedetuubin joulukalenterin muidenkin luukkujen taa!

Otsikkokuva: Arabikumin raaka-ainetta ennen murskausta.
Alla: Acacia seyal, toinen arabikumin tuottajapuista (لا روسا / Flickr)

Acacia