Laiva leijailee taivaalla

To, 10/15/2015 - 09:47 By Markus Hotakainen
Graf Zeppelin Yhdysvalloissa

Päivän kuva

15. lokakuuta 1928 saksalainen ilmalaiva Graf Zeppelin teki ensimmäisen mannertenvälisen lennon. 111 tuntia kestänyt matka alkoi Friedrichshafenista ja päättyi Lakehurstiin. Kilometrejä kertyi 9 926, mutta matka ei ollut vailla vaaroja. 

Lennon kolmantena päivänä alus joutui keskellä yötä myrskyyn noin 2 400 kilometriä Bermudan itäpuolella ja yksi sen ”pyrstöevistä” vaurioitui pahasti. Metallirakennetta peittävää kangasta repeytyi irti niin suurelta alueelta, että ilmalaivan ohjaus kävi miltei mahdottomaksi.

Yön pimeydessä toteutettiin korjausoperaatio, jossa olisi aineksia huimaan seikkailuelokuvaan. Moottorit sammutettiin ja joukko miehiä kipusi ilmalaivan pyrstöön kiinnittämään pressuja rikkoutuneeseen evään. 

Graf Zeppelin vajosi alle sadan metrin korkeuteen merenpinnasta, jolloin moottorit oli käynnistettävä joksikin aikaa uudelleen, jotta lentokorkeutta voitiin nostaa. Sama jouduttiin toistamaan pariin kertaan.

Elokuussa 1929 Graf Zeppelin teki maailmanympärilennon, joka kesti 21 vuorokautta, ja syyskuussa 1930 ilmalaiva kävi myös Helsingissä. Graf Zeppelin oli kaupallisessa käytössä vuoteen 1937 saakka. Sillä tehtiin kaikkiaan 590 lentoa ja taitettiin noin 1,6 miljoonan kilometrin taival. Vuonna 1940 ilmalaiva purettiin ja sen metallirakenteista tehtiin hävittäjälentokoneiden osia.