Macin takana on Markkula

To, 01/10/2013 - 11:16 By Jari Mäkinen
Jobs ja Markkula

Sarjassa suomalaisia maailmalla: Armas Markkula, tänä vuonna 71-vuotias suomensukuinen amerikkalaissijoittaja, joka rahoitti Apple-yhtiön synnyn. Voisi siis sanoa, että ilman häntä ei olisi syntynyt Mac-tietokoneita ja nyttemmin iPodeja, iPadeja, iPhoneja ynnä muita i-laitteita.

Apple syntyi vuonna 1976. Silloin Steve Jobs ja Steve Wozniak väsäsivät uudenlaisia tietokoneitaan Jobsin vanhempien autotallissa, ja kun koneet olivat kypsiä laajempaan käyttöön, piti perustaa yhtiö. Etunimekseen Miken ottanut Markkula sijoitti silloin Appleen 92 000 dollarin alkupääoman ja sai näin nyt kulttimaineeseen nousseen Applen jaloilleen. Hän myös toimi yhtiön toimitusjohtajana 1980-luvun alussa parin vuoden ajan ja häntä pidettiin pitkään yhtiön varsinaisena kakkosena.

Itse asiassa Wozniak, joka käytännössä teki yksin ensimmäiset kaksi Applen tietokonetta, antaa Markkulalle suuremman ansion Applen menestyksestä kuin itselleen.

Mike Markkulan juuret ovat Pohjanmaalla Sievin kunnassa, mistä hänen isovanhempansa (Isak Ferdinand Markkula rouvineen) muuttivat vuonna 1883 Atlantin toiselle puolelle. Armas, eli Mike, syntyi 16. helmikuuta 1942 Los Angelesissa ja opiskeli sähköinsinööriksi University of Southern Californiasta. Hyväpalkkaisten insinööritöiden ohella hän innostui kuitenkin osakekaupasta ja kasasi itselleen miljoonien dollarien omaisuuden hyväpalkkaisissa töissä ja yhtiöiden henkilöstöoptioilla 1960- ja 1970-lukujen mikropiirihuumassa – ensimmäiset IT-miljonäärit tehtiin silloin. Hän toimi mm. markkinointipäällikkönä Intelillä ja Fairchild Semiconductorsissa, kunnes jäi "eläkkelle" 32-vuotiaana. Kuten monet muut nuoret IT-eläkeläiset, hän ryhtyi bisnesenkeliksi ja rahoitti useita yhtiöitä, mutta Apple oli selvästi tärkeämmässä asemassa kuin muut.

Jäätyään pois Applesta, Markkula jatkoi yritysmaailassa häärimistään, perusti ja möi muutamia yhtiöitä, on ollut mukana hyväntekeväisyydessä sekä rahoittanut Santa Claran yliopistoon Markkulan sovelletun etiikan keskuksen. Hän toimii edelleen keskuksen johtokunnassa ja on mukana sijoittajana mm. Crowd Technologies -yhtiössä.

Markkulasta on kerrottu enemmän vuonna 2011 valmistuneessa dokumentissa Something Ventured.

Otsikkokuvassa Applen legendaarinen perustaja/johtaja Steve Jobs (vasemmalla) poseeraa shekin antaneen Mike Markkulan vieressä. Viereisessä kuvassa Markkula Someting Ventured -dokumentissa (kuvat Mike Markkula ja Geller/Goldfine Productions).