To, 06/26/2014 - 12:59 By Toimitus
Kupiainen ja kumppanit

Matemaattisen fysiikan supertähdet ovat parhaillaan koolla Helsingin yliopistolla Mathematics Meets Physics -konferenssissa, joka alkoi Helsingissä 24. kesäkuuta ja jatkuu viikon loppuun saakka. Tapahtuma on ensimmäinen Suomessa järjestetty suurimuotoinen matemaattisen fysiikan konferenssi ja se kerää koleaan kaupunkiin noin 150 matemaatikkoa.

Alan tähdistä paikalle on saapunut muiden muassa Alan Sokal New Yorkin yliopistosta (kuvassa oikealla) ja neljä Fieldsin mitalin saanutta tutkijaa: belgialainen Jean Bourgain, venäläinen Stanislav Smirnov sekä ranskalaiset Cédric Villani ja Wendelin Werner (kuvassa toinen vasemmalta). Joka neljäs vuosi jaettavat Fieldsin mitalit ovat matematiikan suurin arvonosoitus, joka rinnastetaan Nobelin palkintoon.

Fysiikasta inspiraationsa saanut matematiikka ruotii usein fysiikan perusongelmia, ja Helsingin-konferenssikin painottuu perustutkimukseen.

"On vaikea suoraan sanoa, koska matemaattisen fysiikan tutkimustulokset sovelletaan käytäntöön", kuvailee konferenssijärjestelyistä vastannut professori Eero Saksman (kuvassa toinen oikealta).

"Toisinaan ne voidaan ottaa nopeastikin käyttöön, mutta on todennäköisempää, että ne ovat taustana myöhemmille läpimurroille ‒ joko perustutkimuksessa tai sovelluksissa."

Isäntä on päivänsankari

Konferenssin aikana juhlitaan Kumpulan kampuksella työskentelevän akatemiaprofessori Antti Kupiaisen (kuvassa vasemmalla) 60-vuotispäivää.

Kupiaisen tutkimusalaa ovat erityisesti kaoottiset dynaamiset systeemit, osittaisdifferentiaaliyhtälöt ja tilastollinen mekaniikka. Hänen johtamassaan huippututkimusyksikössä tavoitellaan läpimurtoja muun muassa diffuusioon ja lämmönjohtavuuteen liityvissä kysymyksissä.

Syntymäpäiväsankarin maailmanmaine auttoi tuomaan poikkeuksellisen nimekkään vierailijajoukon Helsinkiin, Saksman uskoo.

Tilaisuus lumoutua

Konferenssiohjelma on rakennettu mahdollisimman suuren hyödyn ajatusta kunnioittaen: päivastoin kuin monissa konfrensseissa, on osallistujien mahdollista kuunnella tapahtuman jokainen puheenvuoro. Kahvi- ja lounastauot puolestaan ovat riittävän pitkiä hyviin vapaisiin keskusteluihin.

"Ihmisten tapaaminen ja kysymysten tekeminen on tärkeää", selittää Saksman. "Vuorovaikutus on kaiken ydin. Kun näkee hyvän esityksen, siitä melkein lumoutuu ja saa niin paljon vaikutteita omaan ajatteluun."

Juttu perustuu lähes suoraan Helsingin yliopiston verkkosivuilla olevaan artikkeliin Annos maailman parasta matematiikkaa Helsingissä, jonka on kirjoittanut Sirkku Saariaho. Kuvan on ottanut Veikko Somerpuro.