Pe, 11/20/2015 - 06:07 By Jari Mäkinen
Kissa ja kurkku

Kissavideoiden huvittavinta ja samalla sydäntä särkevintä antia ovat videot kissoista, jotka säikähtävät perinpohjaisesti kurkkua, joka on asetettu niiden viereen.

Videoissa on yleensä rauhallisesti ruokaansa syövä kissa, joka pelästyy niin paljon kurkkua, että hyppää nelintassuin suoraan ylöspäin.

Mutta miksi kissa pelkää niin paljon kurkkuja?

Eläinpsykologien mukaan kyse ei ole sen ihmeellisemmästä asiasta kuin siitä, että yllättäen viereen ilmestynyt kurkku on kissoista erittäin pelottava. 

Kissa on normaalisti hyvin tietoinen ympäristöstään ja sen ilmiöistä, mutta ruokaa syödessään sen pää osoittaa alaspäin ja on usein jopa osittain ruokakupin sisällä, jolloin ne eivät huomaa ilkeää ihmistä, joka ujuttaa kurkun viereen.

Jokin tavallisempi esine ei säikäytä kissaa, mutta kurkussa on monta paniikkireaktion aikaan saavaa asiaa: ensinnäkin se on hyvin epäluonnollinen esine, jollaista ei normaalisti ole lattialla kissan ympäristössä, ja toiseksi kurkku muistuttaa hieman käärmettä – joita kissat pelkäävät.

Alla on eräs YouTubessa oleva kooste näistä "kurkku & kissa" -videoista.

 

Videot näyttävät myös konkreettisesti kuinka joustava ja voimakas eläin kissa on. Se pystyy pomppaamaan halutessaan korkealle ilmaan lähes pystysuoraan.

Kissa pystyy hyppäämään normaalisti kuusi kertaa kokoaan korkeammalle, eli jopa puolentoista metrin korkeuteen. Se näyttää jopa pystyvän leijumaan siellä paikallaan, mutta tämä on luonnollisesti vain näköharhaa.

Se, että kissa voi hypätä niin nopeasti ja korkealle johtuu sen joustavasta selkärangasta, voimakkaista selkälihaksista ja jäntevistä, voimakkaista jaloista. Kissa pystyy jännittämään ja laukaisemaan kaikki lihaksensa hetkessä, jolloin tuloksena on jousimainen pomppaus suoraan ilmaan.

Oikeastaan tämä hyppäyskyky on videoissa hämmästyttävämpää kuin (ilkeämielinen) pelottelu vihanneksella!