Ti, 01/31/2017 - 16:01 By Jari Mäkinen

Jos tämä lähempänä meitä oleva säätilanne on suotuisa, saattaa avaruussäässä tulossa oleva pikku myrsky tuottaa lähiaikoina taas kauniita revontulia. Silmät kannattaa pitää avoinna ja suunnata ne ylöspäin myös eteläisessä Suomessa parin seuraavan illan sekä yön aikana.

Ilmatieteen laitoksen avaruussääennuste on mukavaa luettavaa kaikille revontulten ystäville!

Sen mukaan nopean aurinkotuulen lähteenä toimiva Auringon koronan aukko on kääntymässä Maata kohden ja aurinkotuulen odotetaan nopeutuvan seuraavan vuorokauden aikana.

Nasan Aurinkoa tarkkaileva STEREO-luotain havaitsi aurinkotuulen nopeuden olevan jopa 750 km/h ja ennusteen mukaan tämä rintama osuu Maahan nyt illalla tai huomenna.

Täällä Maan luona mitattuina aurinkotuulen tiheys ja magneettikentän voimakkuus ovat olleet koholla jo eilisestä lähtien, mikä viittaa nopeaa virtausta edeltävään puristuneeseen aurinkotuuleen.

Aurinkotuulen magneettikentän suunta ei kuitenkaan ole ollut geomagneettisten häiriöiden synnylle erityisen suotuisa, mutta siitä huolimatta rauhallisia revontulia havaittiin viime yönä Keski-Suomessa asti.

Mikäli aurinkotuulen magneettikentän suunta kääntyy suotuisaksi, geomagneettisten häiriöiden arvioidaan tänään ja huomenna voivan ajoittain saavuttaa pienen geomagneettisen myrskyn tason, eli Kp = 5.

Mikäli näin käy, revontulia saattaa esiintyä Etelä-Suomea myöten.

Siis silmät auki ja katse taivaalle, jos pilvissä tulee sopivia rakoja!

Otsikkokuvassa on Auringon korona SDO-luotaimen havaitsemana. Korona-aukko on siinä selvästi näkyvissä.