Nyt myös Lapin poliisit kuvaavat upeita revontulia – lisää taivaan valoja tiedossa!

Ke, 03/16/2016 - 12:46 By Jari Mäkinen

Viime viikolla Maavoimat julkaisi upeita kuvia revontulista, jotka otettiin silloin päättyneen sotaharjoituksen lopussa. Kauniit kuvat NH90-koptereista revontulten alla levisivät laajalti, ja nähtävästi myös Lapin poliisit saivat innostuksen kuvista katsella taivaalle.

Ja tulos on hieno: Lapin poliisilaitos julkaisi tänään Facebook-sivullaan kuvia, jotka otettiin eilen Muonion Utkujärven kohdalla myöhään illalla. 

Sivuroolissa näissä kuvissa on poliisien Volkswagen Transporter – ennen tätä kutsuttiin Mustaksi Maijaksi, mutta nykyvärityksessä nimi ei enää oikein toimi, vaikka tässä kuvassa auto on aika tumma.

Kyseiset taivaan valot johtuivat Maahan eilen illalla iskeytyneestä aurinkotuulen nopeasta virtauksesta, joka sai aikaan pienehköjä (mutta paikallisesti näyttäviä!) geomagneettisia häiriöitä.

Ilmatieteen laitoksen avaruussääennusteen mukaan häiriöiden odotettiin jatkuvan vielä vähän aikaa, ja eilen illalla revontulia oli mahdollista nähdä myös Lappia etelämpänä.

Tästä eteenpäin aurinkotuulen nopeuden odotetaan alkavan laskea, mutta Yhdysvaltain avaruussääennusteen mukaan aktiivisuus etenkin pohjoisilla leveysasteilla voi olla kohtalaisen aktiivista lähipäivinäkin.

Auringon näkyvällä pinnalla ei ole purkausalttiita pilkkuja, mutta yksi korona-aukko puhaltaa aurinkotuulta Maan suuntaan hieman keskimääräistä paremmin.

Aurinko SDO-satelliitin kuvaamana viime yönä. Pilkkuryhmät erottuvat niistä pursuavien kirkkaiden protuberanssien avulla ja korona-aukot ovat selvästi tummia alueita.

Otsikkokuva: Lapin poliisilaitos