1
min read
A- A+
read
Päivän kuva 12.5.2013: Tulppaaneita äideille (ja muillekin)
12.05.2013

Tulppaanit (Tulipa) ovat sipulikasveja, joita on villeinä luonnossa alun perin noin sata lajia, mutta joita on nykyisin jalostuksen ansiosta tuhansia erilaisia: punaisia, keltaisia, oransseja, sinisiä ja turkooseja...

Ne ovat lähtöisin Vähä-Aasiasta Osmanien valtakunnan alueelta, tosin nykyisin tupllaaneistaan tunnetuin maa on Alankomaat. Noin 65 % tulppaanikukkasipulien kaupasta maailmassa on hollantilaisten hallussa ja näihin aikoihin tulppaanipellot ovat värikkäimmillään Hollannissa. Niitä voi ihailla mm. Amsterdamin lentoasemalle Schipolille laskeutuessa ja sieltä noustessa, sillä alueet lentoaseman ympärillä ovat suurelta osin kukkaviljelmien peittämää.

Kotimaiset kasvikset -sivusto kertoo, että "ostettaessa tulppaanien tulisi olla nupullisia, nupun pitää olla kuitenkin selvästi värittynyt ainakin terälehtien tyvipuolelta. Ennen maljakkoon laittoa kukkien varret katkaistaan viiltämällä koko kimpun varret samalla kertaa poikki. Kukat laitetaan paperiin käärittynä viileään veteen. Paperin annetaan olla kukkien ympärillä niin kauan (1-2 tuntia), että varret ehtivät imeä vettä tarpeeksi. Vettä saa olla maljakossa vain 5-10 cm. Syvässä vedessä tulppaanit venyvät liikaa ja rupeavat nuokkumaan. Kukkien varret kasvavat vielä maljakossakin, joten ne on lyhennettävä muutaman päivän välein. Tulppaanit kestävät pidempään, jos niillä käyttää virkistettä ja siirtää ne viileään yöksi. Tulppaanien ollessa ostettaessa tuoreita ne kestävät maljakossa 5-7 päivää lajikkeesta riippuen. Tulppaaneita ja narsisseja ei pitäisi laittaa samaan maljakkoon, koska narsisseista erittyvä lima vähentää tulppaanien kestävyyttä."

Kuva: Flickr / Brent Ozar