La, 03/16/2013 - 22:43 By Markus Hotakainen

Iltataivaalla yhä ylemmäs nouseva komeetta PanSTARRS on jo melko helppo nähdä paljain silmin. Kiikari on hyvä apuväline kohteen löytämisessä, mutta kun komeetan paikka taivaalla on selvillä, erottuu se myös ilman optisia apuvälineitä. Mitä pimeämmällä paikalla taivaalle tähyää, sitä paremmin PanSTARRS näkyy.

Varsinainen spektaakkeli komeetta ei ole, mutta suurin osa komeetoista on paljon himmeämpiä. Useimmat niistä erottuvat vain suurilla kaukoputkilla ja niilläkin ainoastaan utuisina tuhruina. PanSTARRS näkyy kuitenkin paljain silmin ja tavallisella kiikarilla sillä erottuu selvä pyrstökin.

PanSTARRS oli lähimpänä Aurinkoa 10. maaliskuuta, joten sen kirkkaus on hiljalleen hiipumassa. Komeetta näkyy kuitenkin ilta illalta korkeammalla läntisellä taivaalla, joten himmenemisestä huolimatta se tulee paremmin näkyviin. Kovin pitkään komeetta ei kuitenkaan paljain silmin erotu, joten näinä päivinä - kun sääennusteet lupaavat selkeää säätäkin - kannattaa katsastaa läntinen horisontti tunti, puolitoista auringonlaskun jälkeen.