Pisan torni pelastajarobotin käsissä

La, 09/26/2015 - 15:36 By Jari Mäkinen
Walkman-robotti Pisassa

Päivän kuvaPerjantaina vietettiin ympäri keskisen Euroopan "Tutkijoiden iltaa", eli yliopistojen ja tutkimuslaitosten tutkijat avasivat oviaan ja tulivat myös turuille sekä toreille kertomaan tekemisistään.

Näin tapahtui myös Pisassa, Italiassa, missä koko aukio kuuluisan Pisan tornin ympärillä muuttui tiedetoriksi. Mukana siellä oli myös Pisan yliopiston robotiikan tutkimuslaitos, joka kantaa skoottereistaan tutun yhtiön perustajan pojan Enrico Piaggion nimeä. He toivat näytille Walkman-nimisen robotin, joka on suunniteltu toimimaan pelastajana erilaisissa onnettomuustilanteissa. Tukevatekoinen ja autonominen robotti pystyy toimimaan esimerkiksi maanjäristyksen jälkeen raivaustöissä tai ydinvoimalaonnettomuuksissa – tilanteissa ja paikoissa, minne ihmiset eivät voi mennä paikalle.

Walkman on ihmisen kokoinen: pituutta metri ja 85 senttiä, massaa 100 kiloa. Se pystyy toimimaan yli tunnin ajan yhdellä latauksella. Jännittävää robotissa on se, että se pystyy kävelemään ja myös ajamaan autoa. Se voi käyttää ihmisille tarkoitettuja työkaluja ja sen pystyy muutenkin tekemään kahdella robottikädellään sellaista, mitä ihminen voisi tehdä.

33 moottorilla varustetun robotin "yläruumis" voi kääntyä 180°, joten se voi toimia hyvin ahtaissa paikoissa. Sen "päässä" on luonnollisestikin kameroita ja antureita, joiden kautta sitä voidaan käyttää etänä.

Lisää tietoa Walkmanista on tutkimuslaitoksen nettisivuilla (italiaksi) ja kuvia tutkijoiden yöstä on mm. täällä.