Revontulihälytys: upea näytelmä meneillään juuri nyt

To, 10/13/2016 - 22:39 By Jari Mäkinen

Juuri nyt on meneillään kohtalaisen voimakas geomagneettinen myrsky. Sen odotetaan kestävän ainakin tämän yön – kenties pitempäänkin.

Otsikkokuvassa on Yhdysvaltain avaruussäätä havainnoivan keskuksen tilannekuva siitä, miltä magneettista pohjoisnapaa ympäröivä revontuliovaali näyttää nyt. Ja se näyttää hyvältä, kun ajatellaan revontulten näkymistä.

Sää tosin suurimmassa osassa Suomea on parhaillaan kovin pilvinen, mutta jos pilvet väistyvät, kannattaa niiden taakse vilkuilla.

Ainakin pohjoisessa ja myös keskisessä Suomessa varsin todennäköisesti kaunis taivaallinen näytelmä meneillään. Varsin todennäköisesti myös Etelä-Suomi on yön aikana revontulivyöhykkeen alla.

Ilmatieteen laitoksen avaruussääennuste kertoi aikaisemmin tänään, että jo viime yönä havaittiin sunnuntaisen koronan massapurkauksen saapuminen Maahan.

"Aurinkotuulen tiheys nousi merkittävästi vaikka nopeuden muutos jäikin pieneksi", kertoo avaruussääraportti. "Pieni globaali geomagneettinen myrsky (Kp 5) on alkanut aurinkotuulen magneettikentän käännyttyä voimakkaan eteläiseksi klo yhdeksän aikaan."

Ennuste povasi jo tälle yölle kohonnutta revontulten mahdollisuutta, ja se nähtävästi piti hyvin paikkansa. Tilanne jatkunee koko loppuviikon, koska nopeaa aurinkotuulta odotetaan myös perjantaista eteenpäin.