Seuraavaa Falcon 9 -lentoa lykätty maanantaihin (juttua päivitetty)

Pe, 01/06/2017 - 12:27 By Jari Mäkinen
Falcon 9 static fire test

Yhdysvaltain ilmailuviranomainen FAA on antanut SpaceX -yhtiölle luvan jatkaa Falcon 9 -kantorekettien lentoa. Se hyväksyi tänään viime syyskuussa tapahtuneen onnettomuuden syyn tutkimusraportin.

Falcon 9 -raketin lennot ovat olleet kokonaan pysähdyksissä viime syyskuussa tapahtuneen räjähdyksen jälkeen, mutta SpaceX ehti jo ilmoittamaan aiemmintällä viikolla pontevasti pyrkivänsä laukaisemaan seuraavan raketin matkaan nyt sunnuntaina.

FAA ei ollut tuolloin vielä hyväksynyt tutkimusraporttia, mutta nyt ei mikään ole enää esteenä raketin laukaisulle – paitsi sää. Virallisesti lentoa ennätettiin jo lykkäämään sunnuntaista maanantaille 9. tammikuuta, mutta sääennuste ei ole kovin hyvä. Ennusteen mukaan alkuviikoksi on luvassa sadetta ja matalla olevia pilviä.

Yhtiö on jatkanut tällä viikolla FAA:n päätöstä odottaessaan laukaisun valmisteluja: hyötykuormana olevat kymmenen Iridium-tietoliikennesatelliittia laitettiin tankattuina nokkakartion sisään ja kantorakettia testattiin eilen sytyttämällä sen ensimmäisen vaiheen rakettimoottorin toimintaan pieneksi hetkeksi.

Syyskuinen onnettomuus tapahtui juuri tällaista testiä valmisteltaessa. Nyt siis kaikki sujui hyvin, ja raketti on valmis lentoon, kun säiden haltijat niin suovat.

Alkuperäistä juttua on päivitetty ja muutettu FAA:n hyväksymisestä kertovan uutisen sekä muiden lisätietojen saamisen jälkeen perjantaina illalla Suomen aikaa.