Su, 02/28/2016 - 23:17 By Jari Mäkinen


Space X yrittää uudelleen Falcon 9 -kantoraketin laukaisua nyt maanantain vastaisena yönä Floridasta, Cape Canaveralista. Laukaisua on lykätty jo kaksi kertaa aikaisemmin nestehapen täyttöongelmien vuoksi. Superkylmän ajoaineen tankkaaminen on hankalaa, mutta muilta osin vain mahdollisesti kova ylätuuli saattaa muodostua ongelmaksi tällä kerralla.


Päivätys: laukaisua on jälleen lykätty. Lähtölaskenta keskeytettiin juuri ennen lentoonlähtöä.

 

Falcon 9:n kuormana on SES 9 -tietoliikennesatelliitti, joka on tarkoitus kuljettaa päiväntasaajan päällä olevalle geostationaariselle kiertoradalle.

Laukaisu tapahtuu yöllä aikaisintaan klo 1.46:51 Suomen aikaa. Sääennusteen mukaan olosuhteet ovat suotuisia 95 % todennäköisyydellä.

Raketin laukaisua yritettiin aikaisemmin jo yöllä keskiviikkona ja torstaina, mutta kummallakin kerralla lähtölaskenta keskeytettiin, koska raketin nestehapen määrässä ja/tai lämpötilassa oli epäselvyyttä.

Tämä kantoraketin uusi versio käyttää tavanomaista kylmempää polttoainetta ja hapetinta, koska niiden tiheydet ovat jäähdytettyinä suurempia ja näin mukaan saadaan enemmän ajoainetta. Lisäksi näin raketin työntövoima on tavanomaista suurempi.

"Ylimääräinen" työntövoima on avuksi raketin ensimmäisen vaiheen laskeutumisessa; Space X yrittää jälleen kerran tuoda raketin ensimmäisen vaiheen ehjänä takaisin Maan pinnalle ja käyttää sen mahdollisesti uudelleen.

Tähän saakka vain yksi yritys on onnistunut, ja se tapahtui viime joulukuussa kiinteälle maankamaralle. Sen sijaan kaikki yritykset laskeutua meren päällä olevalle jalkapallokentän kokoiselle lavetille ovat epäonnistuneet, tosin onnistuminen on ollut koko ajan yhä lähempänä.

Tällä kerralla tosin toiveet laskeutumisen onnistumisesta ovat aika heikot, koska ensimmäisen vaiheen toiminnan päättyessä raketin nopeus on paljon aikaisempia lentoja suurempi ja paluu takaisin alas tapahtuu korkeammalta.

Laukaisusta ja laskeutumisyrityksestä kerrottiin tarkemmin aikaisemmassa jutussamme.