@suoranalabrasta tällä viikolla: avaruussäätä ja Ilkka Sillanpää

Julkaistu: 05.10.2015 / Toimitus
Ilkka Sillanpää

Tiedetuubin Suorana labrasta -twitterprojekti hyppäsi tällä viikolla fyysisesti tien toiselle puolelle Helsingissä, mutta aiheena Maasta taivaalle: viime viikko vietettiin Helsingin Yliopiston Viikin kampuksella, mutta nyt ollaan Ilmatieteen laitoksella Kumpulassa.

Twiittaajana on plasmafyysikko Ilkka Sillanpää, joka on työssä Ilmatieteen laitoksen avaruussääryhmässä. Hänen erikoisalansa on maapallon magnetosfäärin säteilyvöiden mallinnustyökalu IMPTAM, joka auttaa tekemään reaaliaikaisia avaruussääennusteita.

Ilkka osallistuu myös toisten taivaankappaleiden – erityisesti planeettojen ja niiden – plasmaympäristöjen ja magneettikenttien tutkimiseen ja hän on mm. mukana Saturnusta kiertävän Cassini-luotaimen CAPS-tutkimuslaitteen työryhmässä. Erityisesti hän on kiinnostunut Saturnuksen kuusta Titanista, komeetoista, jättiläisplaneettojen jäisistä kuista sekä niihin liittyen hän on seurannut kenties aktiivisimmin Suomessa taannoista Pluton ohilentoa.

Keväästä 2008 viime syksyyn saakka Ilkka oli vierailevana tutkijana Texasissa, San Antoniossa sijaitsevassa kuuluisassa Southwest Research Institutessa.

Alla ovat viikon viestit jälleen Storify-tarinana.