Ehdotus: nimetään alkuaine Motörheadin Lemmyn kunniaksi!

Ke, 01/06/2016 - 22:29 By Jari Mäkinen
Lemmy

"Uudet alkuaineet ovat raskaita metalleja, aivan kuten Lemmy,"

Kerroimme toissa päivänä superraskaista alkuaineista, jotka löydettiin aikaisemmin, mutta lisättiin virallisesti mukaan alkuaineiden jaksolliseen järjestelmään nyt vuoden alusta. 

Alkuaineet Uut, Uup, Uus ja Uuo tunnetaan tosin edelleen väliaikaisilla nimillä, ja niiden viralliset löytäjät saavat ehdottaa alkuaineille nyt nimiä. Japanilaisryhmä saa nimetä 113:n, kun taas muiden ristiminen on venäläis-amerikkalaisen tutkimusryhmän heiniä.

He siis saavat ehdottaa nimiä, mutta heille luonnollisesti voi ehdottaa nimiä ehdotuksiksi.

Niinpä netissä change.org -sivustolla on adressi, jonka tavoitteena on nimetä yksi alkuaineista Motörheadin viime viikolla menehtyneen perustajan, vetäjän, basistin ja laulajan Ian ‘Lemmy’ Kilmisterin mukaan lemmiumiksi

Anomuksen mukaan Lemmyn elämäntyyli oli juuri sellaista, mikä sopisi superraskaalle alkuaineelle. Uusien alkuaineiden ominaisuuksia ei tiedetä vielä tarkalleen, mutta kaikki niitä ympäröivät aineet ovat metalleja, joten nekin lienevät jossain määrin metallisia – mikä sopisi erinomaisesti Lemmylle.

Lopullisen päätöksen uusista nimistä tekee Kansainvälinen teoreettisen ja sovelletun kemian liitto, mutta siihen saattaa mennä vielä vuoden päivät. Toistaiseksi 117 alkuaineesta 16 on nimetty henkilön mukaan, joista kaikki Kopernikusta lukuun ottamatta ovat olleet fyysikoita tai kemistejä.

Saa nähdä, riittääkö vakavahenkisten tutkijoiden huumori siihen, että Lemmy pääsisi alkuaineeksi.

Kuva: Dena Flows / Flickr

Päivän kuva 16.11.2013: Metallimusiikin maailmankartta

La, 11/16/2013 - 10:20 By Toimitus

Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt lähetti kuluneella viikolla twitterissä kiinnostavan kartan: se näyttää heavy metal -bändien määrän asukaslukuun suhteutettuna eri puolilla maailmaa. "Suomi ja Ruotsi näyttävät olevan maailman johtajia metallibändien alalla", kirjoitti Bildt viestissään – ja niin tosiaan näyttää!

Metallimusiikin suosio Suomessa näkyy hyvin myös Wikipediassa, missä siitä kertova artikkeli on hyvin, hyvin pitkä ja perusteellinen. Se ei ole ihme, sillä Suomi lienee ainoa maa maailmassa, missä metallin voi sanoa olevan mainstream-musiikkia ja täällähän myös tutkitaan heavyä ihan tieteellisesti...

Asiaa on toki tutkittu myös muualla; esimerkiksi Melbournen yliopisto päätyi tutkimuksessaan siihen, että heavy metal -musiikki saattaa pilata elämäsi. Tiedetuubi ei ota kantaa.

Siltä varalta, että joku ei tunne asiaa, Wikipedia tiivistää metallimusiikin näin:

Metallimusiikin luontaispiirteisiin kuuluvat äänekkäät särökitarat, ponnekkaat rytmit, tiheät basso- ja rumpuäänet sekä voimakas laulu. Metallimusiikin alalajit keskittyvät vaihtelevasti noihin osatekijöihin, tai muuntavat tai omaksuvat yhden tai useamman niistä piirteistä. Suuntaus on ottanut vaikutteita rockista ja taidemusiikista sekä varhaisissa muodoissaan myös bluesista.

Kuvan on tehnyt Reddit-palvelun käyttäjä depo_.